В рамките на празничната програма се проведоха бинарни уроци по

...
В рамките на празничната програма се проведоха бинарни уроци по
Коментари Харесай

С празник сред природата учители, ученици и родители отбелязаха 60 г. от основаването на СУ Димчо Дебелянов

В рамките на празничната стратегия се организираха бинарни уроци по история и цивилизации и изобразително изкуство

Празничната стратегия по случай 60 години от учредяване на СУ „ Димчо Дебелянов “ стартира на 26.04.2023 година с открит урок по музика в IV “А “ клас с деца от ОДЗ „ Иглика “ и маестро Стефан Диомов на тематика „ Пътят на песента “. По време тутакси учениците извършиха детските песни, написани от госта им – „ Мечтатели “, „ Все на мен ли? “ и „ Моят град “. Гледаха част от кино лентата „ В прегръдката на Кения “ и чуха описа за написването на песента „ Нека да Ви кажа “.

Представители на клуб „ Млад публицист “ с началник Лора Стаматис направи блиц-интервю, в което маестро Диомов показа: „ Да напишеш ария по никакъв начин не е елементарно. Понякога я търсиш с дни, а тя не идва и не идва. А различен път ненадейно те спохожда и от тук нататък стартира грижата – песента да получи своя приключен тип – текст, аранжимент и подобаващ реализатор. Тя е като дете, което би трябвало да отглеждаш с любов и ентусиазъм. Няма по-голяма наслада за композитора от тази публиката да запее неговата ария. “ 

В рамките на празничната стратегия се организираха бинарни уроци по история и цивилизации и изобразително изкуство. Учителите Йорданка Станчева и Тодор Захариев дружно с учениците от V “А “ клас по нетрадиционен метод показаха пред учители по история и цивилизации от региона и старши специалиста по публични науки, гражданско обучение и религии от РУО – госпожа Веселка Тодорова, а с учениците от V “Б “ клас – пред родители и учители от учебното заведение – проектно-базираната си работа на тематика „ Един ден от живота на траките “. При подготовката и осъществяване на уроците към работата на учениците се включиха и родителите, подпомагайки ги в правенето на макети и характерно за времето на траките облекло. Голямо предизвикателство за децата бе да се изричат по характерна научна тематика пред по-широка публика, измежду които и експерти по предмета. В края на часовете учителите посредством платформата Plickers използваха дребна доза виртуална действителност, с цел да получат противоположна информация за наученото и оценят труда на учениците.
 Демонстрации на пожарната и полицията привлякоха интереса на учениците
Под наслов „ Заедно в час “ с доцент доктор Румен Филипов, гръдният хирург, притежател на наградата „ Лекарите, на които имаме вяра “ и родител на четвъртокласници, презентира пред учениците от IV “В “ клас и децата от IV-та група на ОДЗ „ Иглика “ къса история на медицината от предишното до днешния робот „ Да Винчи “ – симбиоза сред лекари и високи технологии. От забавната сказка и споделени моменти, поднесени по подобаващ метод, децата научиха любопитни обстоятелства за сложната, виновна, характерна, вълнуваща и благородна специалност на лекаря.
 Да напишеш ария по никакъв начин не е елементарно. Понякога я търсиш с дни, а тя не идва и не идва, сподели маестро Диомов пред учениците
„ За химията на живота и здравословното хранене “ разговаряха шестокласниците с доцент доктор Хюсеин Йеменджиев, учител и откривател в Университет “Проф. доктор Асен Златаров ” и родител на двама възпитаници от СУ „ Димчо Дебелянов “. Децата се срещнаха с клетъчните функционалностите на главните биологични макромолекули – въглехидрати, белтъци и мазнини. Основният акцент беше съгласуван с възрастовата група и равнището на познаване на естествените науки и ориентиран към източниците на тези хранителни субстанции в ежедневната диета и артикули. Наред със запознаването с главните понятия на органичната химия и биохимията се акцентува върху комплексността и салдото, който е в основата на положителното хранене без изключване на никоя група макронутриенти, с цел да се обезпечи  необходимият за подрастващите банкет на въглехидрати, белтъчини и мазнини, както и тяхната роля за вярното действие на клетката и организма.

За „ Нетикета “ – набора от правила за положително държание в мрежата, подбуден от нуждата да се познават и съблюдават нормите на държание измежду създалата се онлайн общественост, която минава границите и сплотява хората от целия свят, разговаряха възпитаници от седмите класове с прокурор госпожа Гинка Чинова от Районна прокуратура – Бургас.

 



Адв. Диляна Камбурова, родител на възпитаници от II “Б “ клас, в Час на класа срещна децата със същността на специалността „ Адвокат ”. Показа им по какъв начин наподобява правосъдната зала в Република България и разположението на правосъдния състав и страните в нея. Специално внимание обърна на главните права на децата, уредени в Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето и в Закона за протекция на детето. Не пропусна да опише и за техните отговорности, които са съответни на притежаваните от тях права.

Голям интерес провокира и срещата на седмокласниците с финансовия съветник господин Георги Стефанов, учил в СУ „ Димчо Дебелянов “ от 1982 до 1989 година, а в сегашния миг – родител на второкласник. Учениците се срещнаха със смисъла на корена на  думата „ бизнесмен “. Разбраха, че бизнесмените са хора на действието, които освен възнамеряват, мислят, чертаят и пресмятат, само че и подхващат съответни дейности. Също по този начин научиха по какъв начин проблемите, които открива предприемачът, оказват помощ за основаването на положителни и работещи хрумвания.

Главният живописен началник на ПФА " Странджа " – гр. Бургас, господин Марио Егов, описа на учениците от  IV “Б “ клас и деца от ОДЗ " Иглика " за възникването, развиването и художественото създаване на българското фолклорно танцово изкуство. Той презентира достоверни хорá от 1945 година, след което сподели по какъв начин се видоизменят, интерпретират и получават актуален тип. Децата научиха и по какъв начин се раждат имената на хорáта.

Г-н Егов вкара учениците в професионалното танцово изкуство, като изясни по какъв начин се основават танците и показва собствен авторски танц в осъществяване на ПФА " Странджа ".

Вълнуващата среща приключи прочувствено със странджанско хоро, поведено от Марио Егов, на което се хванаха всички деца и възпитаници.

По време на Тържествения педагогичен съвет се срещнаха генерации учители, работили в СУ „ Димчо Дебелянов “ от първите години на основаването му до през днешния ден. Сред формалните посетители бяха госпожа Петя Петрова – шеф на РУО-Бургас, господин Константин Янков – ръководител на СБУ и някогашен преподавател в учебното заведение, господин Димитър Урумов – шеф от 1991 година до 2008 година, Тоня Филипова – ръководител на Обществения съвет на учебното заведение. Брочетен бе приветствен адрес от кмета на гр. Бургас – господин Димитър Николов. С плакет на учебното заведение и парична премия бяха отличени госпожа Стефка Комитова – за развиване на просветителното дело в региона на интернационалното съдействие и нововъведенията, господин Петко Димитров – за развиване на просветителното дело в региона на спорта,  д-р Светла Ангьозова – за развиване на просветителното дело в региона на изкуствата, госпожа Таня Якова и госпожа Олимпия Тодорова – за развиване на общественото партньорство в учебното заведение. С плакет и предметна премия отличени бяха         госпожа Сийка Михайлова – за дълготраен принос в развиване на просветителното дело в учебно заведение и господин Димитър Урумов.
 Юристи запознаха децата със същността на професията
Незабравим ще остане Празникът навън в парк „ Минерални бани ”. Освен украсени, парковите пространства бяха разграничени на алегорични панели – „ Горска работилница “, „ Лаборатория навън “, „ Забавно детство “, „ Аз и природата “, „ Живите думи “, „ Краезнание “, „ Репортаж-интервю “, „ Спорт “, „ Изобразително изкуство “, „ Танци “ и други Участници в клубовете по Национален парк „ Заедно в изкуствата и спорта “ и вокалните групи изнесоха особено готова празнична стратегия, в която присъединяване взеха надарените ученици на учебното заведение. 

Гости на празника бяха комисар Марин Димитров, шеф на отдел „ Охранителна полиция и КАТ “ и чиновници от отдела, както и екип от Втора РСПБЗН – Бургас към Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” – Бургас с пълководец Неделчо Станев. Най-голям интерес измежду учениците провокира демонстрацията на чиновниците на МВР-Бургас с двете кучета Аякс и Дарк, употребени от профилираните звена. Пред децата беше разиграна обстановка по залавяне на рисков нарушител и също по този начин показани специфичните команди, които извършват кучетата по време на полицейска акция и гасене на пожар.

Директорът на учебното заведение поздрави присъстващите с прочувствено слово:

„ Щастлив съм, че ориста свърза живота ми с учебно заведение „ Димчо Дебелянов “ – Бургас. 
Сантиментът е разбираем.
Спомените са много…
Това са години на труд и паники, на наслади и триумфи, само че това са години, в които всеки ден край нас шуми младостта – непокорна и дръзка, само че любопитна. Години, в които всеки ден споделяме по-малко сили и по-малко младост с нашите класове. А тези класове са толкоз много… Те са нашият логичен живот, през който даряваме обич и добрина, истина, почтеност и познания. На това възпитаваме и ще възпитаваме нашите възпитаници.
Помниш ли,
помниш ли…
Но не тихия, а шумния двор, изпълнен с толкоз доста слънчеви, детски лица. Тези мемоари ще ни сгряват и ще ни припомнят, че сме парченце от един колектив с обичаи и бъдеще, тъй като шейсет години СУ „ Димчо Дебелянов “ са единствено едно междучасие от вечността, наречена обучение. “
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР