,,В рамките на последните 20 дни имаме седем огнища на

...
,,В рамките на последните 20 дни имаме седем огнища на
Коментари Харесай

Птичи грип засегна 20% от всички яйценосните птици у нас

,,В рамките на последните 20 дни имаме седем огнища на патогенна инфлуенца по птиците в страната``. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Деян Стратев на взаимен брифинг с изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) Светлозар Патарински след работна среща по отношение на епизоотичната конюнктура в страната и заповедта за възбрана на провеждането на пазари за живи животни и животинска продукция, която е в действие от петък.

Стратев разясни, че са регистрирани три огнища на болестта в Добричко, две в Пазарджишко и по едно огнище във Великотърновско и Хасковско. Той добави, че са наранени 1,2 млн. птици, или 20% от всички яйценосните птици в България.

" Сами виждате по тези данни, че обстановката ескалира, което постановяваше да вземем избрани ограничения посредством няколко заповеди ", сподели още Деян Стратев.

Той прикани всички птицевъди да оповестяват навреме при подозрения за болни птици във фермите им, с цел да може навреме да бъдат подхванати нужните мерски.

По-рано през днешния ден Обединение " Български фермерски пазари " разпространиха отворено писмо, пратени до Светлозар Патарински, земеделския министър Кирил Вътев, премиера Николай Денков и омбудсмана Диана Ковачева. Писмото е подписано от 9 компании и сдружения, уредници на фермерски пазари и изложби. Те показват обезпокоени от част от заповедта на БАБХ, с която по мнението им се заплашва поминъкът на хиляди дребни родни производители на месни и млечни артикули и яйца.

" Фермерските пазари и изложби се утвърдиха като устойчива процедура в редица райони на страната. Те имат значима икономическа и обществена функционалност и станаха част от публичния живот в редица български градове. Тези събития са значима, а в някои случаи и единствена опция за реализация на мнозина производители в страната ", се споделя в писмото.

Снимка: БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР