В рамките на посещението си във Вашингтон премиерът Кирил Петков

...
В рамките на посещението си във Вашингтон премиерът Кирил Петков
Коментари Харесай

Петков разговаря с Харис и Блинкен: САЩ обещават доставки на втечнен газ на цени под Газпром

В рамките на визитата си във Вашингтон министър председателят Кирил Петков се е срещнал с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис. Двамата са разискали " стратегическото партньорство сред София и Вашингтон и опциите за задълбочаване на съдействието в полза на двете страни ", а Харис е поздравила България за решителните дейности, с които отстоява своя енергиен суверенитет.

" Беше прелестно да посрещнем българския министър председател Кирил Петков  днес в Белия дом. Съединените щати остават признателни за мощния съюз и топлото другарство сред нашите две страни ", написа в Туитър вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис.

Войната в Украйна е била важна тематика от диалога сред Петков и Харис. Петков е показал, че партньорството на София и Вашингтон е част от постигането на газова самостоятелност на България, наред със солидарната поддръжка на Европейски Съюз.

Други вести от Съединени американски щати са, че България е договорила извършването на действителни доставки на полутечен естествен газ на цени, под тези на „ Газпром “, които да стартират от месец юни.

Петков е имал диалог и с държавния секретар Антъни Блинкен, на който са обсъдили енергийна диверсификация на България и модернизацията на българските въоръжени сили, както и тематиката за Западните Балкани. Разговорът е бил он-лайн, защото Държавния секретар на Съединени американски щати е под карантина.

" Имах удоволствието да беседвам с Държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Обсъдихме усилването на съдействието и диверсификацията на енергийните източници и направления ", написа в Twitter на Кирил Петков.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР