В рамките на посещението на председателя на Китай Си Дзинпин

...
В рамките на посещението на председателя на Китай Си Дзинпин
Коментари Харесай

Русия и Китай се обединяват в сферата на реакторите на бързи неутрони

В рамките на визитата на ръководителя на Китай Си Дзинпин в Москва, Русия и Китай са подписали сложна стратегия за дълготрайно съдействие в региона на реакторите на бързи неутрони и затваряне на горивния цикъл. Документът е парафиран от генералния шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов и ръководителя на Агенцията по атомна сила на Китай Чжан Къцзян.   Споразумението има сложен темперамент. То обгръща няколко основни посоки – разширение на взаимоотношението по сегашни, както и осъществяване на нови планове, свързани с реакторите на бързи неутрони, произвеждане на уран-плутониево гориво, ръководство на отработено нуклеарно гориво и така нататък Комплексната стратегия планува подготовка до края на 2024 година на „ пътна карта “ за реализирането ѝ.  

Един от най-големите планове на руско-китайското съдействие е построяването на АЕЦ „ Тянван “ в провинция Цзянсу. Седми и осми енергоблок се осъществят от инженерното поделение на „ Росатом “. Освен това се построява АЕЦ „ Сюйдапу “ в провинция Ляонин. 
Сред другите посоки на съдействие е контракт за доставка на гориво за реактор CFR-600, чиито реализатор е компанията ТВЕЛ. Договорът е подписан през декември 2018 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР