В рамките на плановия ремонт на чешката АЕЦ Темелин“ в

...
В рамките на плановия ремонт на чешката АЕЦ Темелин“ в
Коментари Харесай

АЕЦ „Темелин“ започва работа с по-модерно гориво

В рамките на плановия ремонт на чешката АЕЦ „ Темелин “ в дейната зона на реактор ВВЕР-1000 на Втори енергоблок бяха заредени 48 топлоотделящи сборки от новата трансформация ТВСА-Т.mod.2, произвеждане на горивната компания на „ Росатом “ – ТВЕЛ.

В съпоставяне с топлоотделящите сборки ТВСА-Т, които бяха доставяни по-рано за АЕЦ „ Темелин “, структурата на ТВСА-Т.mod.2 обезпечава по-висока икономическа успеваемост на употребата на нуклеарното гориво и има по-голяма неотстъпчивост на структурата и по-малко хидравлично противодействие, които ще се отразят позитивно върху експлоатационните характерности.

Серийното произвеждане на новите топлоотделящи сборки стартира през 2018 година в Машиностроителен цех (ПАО „ МСЗ “, индустриално дружество на горивната компания ТВЕЛ в гр. Електростал, Московска област). ТВЕЛ доставя нуклеарно гориво и за двата енергоблока на АЕЦ „ Темелин “ с реактори ВВЕР-1000 в границите на настоящия контракт с чешката енергийна компания CEZ.

„ Зареждането на най-съвременните и ефикасни ТВС в реактора на АЕЦ „ Темелин “ е резултат от интензивната взаимна работа на съветските и чешките експерти в границите на инженеринговия план за създаване и внедряване на новата трансформация нуклеарно гориво. Това е още една сполучлива страница в историята на дълготрайното и дейно съдействие на горивната компания на „ Росатом “ – ТВЕЛ, и CEZ. Ние, от своя страна, сме подготвени да продължим да доставяме в Чехия модерно и надеждно нуклеарно гориво, да внедряваме иновационни структури и модификации на ТВС от ново потомство (в това число и за реакторите ВВЕР-440), които ще създадат работата на чешките АЕЦ още по-ефективна “, означи старшият вицепрезидент за търговия и интернационален бизнес на ТВЕЛ Олег Григориев.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР