В рамките на първия месец от дигитализацията на централния регистър

...
В рамките на първия месец от дигитализацията на централния регистър
Коментари Харесай

Една трета от новите заявления в дигитализирания централен регистър на особените залози е подадена онлайн

В рамките на първия месец от дигитализацията на централния указател на особените залози (ЦРОЗ) и прекосяването му към Агенцията по вписванията една трета от подадените от жителите и бизнеса заявки са регистрирани по електронен път. Това стана ясно по време на взаимна конференция на министрите на електронното ръководство Александър Йоловски и на правораздаването Атанас Славов, на която бе показан „ новия " ЦРОЗ.

„ За първи път България разполага със система на Централния указател на особените
залози, която разрешава електронно подаване на заявки по сигурен и благонадежден метод по този начин, че да се подсигурява един главен юридически принцип: „ първи по време - първи по право ". Системата подсигурява, че заявките се обработват по реда на тяхното постъпване, като в същото време предлага най-съвременните способи на отбрана и следене на всички дейности на всички консуматори. Съществена страна на новата реализация е интеграцията ѝ с Търговския указател, с Имотния указател, с БУЛСТАТ, регистъра на моторните транспортни средства в Министерство на вътрешните работи и регистъра ГРАО. Предстои и интеграция с регистъра за българските документи за идентичност ", сподели министър Йоловски. Той акцентира и че в новия ЦРОЗ запорите от Националната организация по приходите се вписват автоматизирано в действително време без човешка интервенция.

„ Централният указател на особените
залози (ЦРОЗ) мина към Агенцията по вписванията от 1 юли, което е свършек на една дълго отлагана, само че доста предстояща промяна. Вече всички вписвания на залози и на запори могат да бъдат проследени в действително време, основана е работеща осведомителна система в интерес на потребителите и с гаранции за правната сигурност ", съобщи министърът на правораздаването Атанас Славов.

Реформата на ЦРОЗ, предвиждаща и прекосяването на регистъра от Министерство на правосъдието към Агенцията по вписванията, бе заложена още през 2016 година

„ Преминаването стана допустимо в този момент и с помощта на нашето партньорство и съдействие с Министерството на електронното ръководство и персонално с министър Йоловски, което разреши да преодолеем спънки от оперативно естество и три месеца след встъпването ни в служба регистърът да проработи ", съобщи министър Славов. Той акцентира категорично и многомесечната работа на Агенцията по вписванията и на предходния екип на ЦРОЗ. Министърът на правораздаването означи и че нищо не би се случило без нужната законодателна промяна, за която е имало воля в този момент.

За единия месец битие на новата система са регистрирани близо 306 000 заявки, като близо 296 000 от тях са регистрирани за първи път. За същия интервал автоматизирано са вписани 4470 запора от Национална агенция за приходите. А към 1/3 от подадените от жителите и бизнеса заявки са по електронен път. Средното време за вписване на заявление на гише от чиновник е до 7 минути, до момента в който посредством новата електронна услуга това време спада двойно до приблизително 3 минути. Длъжностните лица по вписванията се нуждаят приблизително от 12 минути за регистриране, оповестяване или изтриване, като работят редом и по други регистри. Средното време на заявление като цяло е по-малко от шест минути, а дневно едно длъжностно лице обработва по 42 заявки. Така приблизително обработените заявки за ден доближават 45. А съгласно разбор на Института за пазарна стопанска система единствено посредством новия указател при допускането, че 40 до 60% от вписванията и 60 до 80% от справките и удостоверенията ще се реализират отдалечено, както и че потребителите на регистъра прекарват приблизително 2 часа за осъществяване на деяние в офис (включително пътешестване от друго обитаемо място), а електронното заявяване им лишава доста по-малко време от горепосоченото, българският бизнес ще спести сред 10 и 14 хиляди човекодни за година.

На събитието участваха също зам.-министърът на правораздаването Юлия Ковачева, изпълнителният шеф на Агенцията по вписванията Даниела Митева, дългогодишният началник на ЦРОЗ, а сега зам.-изпълнителен шеф на организацията, Наташа Босева.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР