В рамките на отбелязването на 70-годишния си юбилей, Плевенска филхармония

...
В рамките на отбелязването на 70-годишния си юбилей, Плевенска филхармония
Коментари Харесай

Плевенска филхармония представя Меса-танго „Буенос Айрес“ от Мартин Палмери

В рамките на отбелязването на 70-годишния си празник, Плевенска филхармония показва концерта Меса-танго „ Буенос Айрес “ от Мартин Палмери.

Почитателите на музиката в Плевен ще могат да посетят музикалното събитие на 23-ти май - вторник, от 19:00 часа в Художествена изложба „ Илия Бешков “.

В Меса-танго „ Буенос Айрес “ присъединяване ще вземат:

Общински хор „ Гена Димитрова “ с диригент Анелия Дечева

Солисти:

• Милена Йотова – сопран

• Вероника Тодорова – акордеон

Струнен квинтет към Плевенска филхармония:

• Катя Данчева – цигулка

• Соня Велчева – цигулка

• Борислав Иванов – виола

• Виктория Генова – виолончело

• Стилиан Цанков – контрабас

• Магдалена Начева – пиано

Диригент:

маестро Георги Милтиядов.

В програмата на концерта ще прозвучат още творби отАстор Пиацола, Ренцо Руджиери и Чик Кърия.

Билети в билетните центрове на Плевенската филхармония.

В деня на концерта билети ще се продават и на място от 17:00 ч.

Повече информация на 064 800 250 и 064 800 843.

Мартин Палмери е аржентински композитор и диригент, роден на 19 юли 1965 в Буенос Айрес. Танго-месата „ Буенос Айрес “ е може би най-известната му и най-успешна творба, която към този момент е изпълнявана в над 16 страни по света, постоянно със самия него като солист на пианото (включително и през 2013, на концерта в чест на Папа Франциск в Рим, където Палмери се изявява дружно с хора на Кьолнската катедрала и оркестър Roma Sinfonietta).

Танго-месата „ Буенос Айрес “ съставлява дръзка композиция от сакрална музика и танго, която ни потапя в свят на интензивни страсти, пристрастеност и синкопирани ритми. Композирана е през 1996 като католическа меса за солисти, хор, бандонеон и оркестър в стила „ Танго нуево “. Световната премиера е била на 17 август 1996 в осъществяване на Националния симфоничен оркестър на Куба под диригентството на Фернандо Алварес. През юни 1997 Танго-месата е записана в Лиелая, Латвия. Три години по-късно, през месец декември 2000, по молба на Маестро Марио Бензекри, на концерт в Аудиторията на Юридическото учебно заведение UBA – Буенос Айрес – е показана нова версия на Танго-месата – за симфоничен оркестър. Концертът се излъчва в цялата страна по 7 телевизионни канала и по-късно Месата е показана в Кордоба, Мендоса, Ню Йорк, Фрайбург, Санкт-Петербург, Барселона, Тенерифе, Виена и доста други градове под диригентството на изтъкнати музиканти.

При основаването на своята Танго-меса „ Буенос Айрес “ Мартин Палмери е въодушевен от музиката на аржентинския композитор Астор Пиацола. Той съчетава обичайна шестчастна католическа литургия на латински със стилистичните характерности на тангото. Същата мелодия, естетика и ритмични структури подхождат на особеностите на музикалната просвета на Южна Америка. Характерна специфичност на творбата е потреблението на бандонеона – инструментът, обичан и желан от Пиацола. Партията на бандонеона работи или като съществена мелодична линия, или като ритмична основа, което разрешава да се резервира „ душата на тангото “. Във всички елементи на танго-месата е съхранено мелодичното и емоционално-изразно многообразие, реализирано посредством съчетаването на антични латински литургични текстове и ежедневната музика на родината на Палмери.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР