В рамките на облекчаване на някои от мерките срещу Covid-19

...
В рамките на облекчаване на някои от мерките срещу Covid-19
Коментари Харесай

След 2-годишна забрана Гърция разреши круизи от пристанищата...

В рамките на облекчение на някои от ограниченията против Covid-19 Гърция анулира възбраната за круизни кораби, които идват от турските пристанища, Кушадасъ и Истанбул.

През последните две години имаше цялостна възбрана за пътнически плавателни съдове идващи от Турция. Така към този момент две лета няма достъп от турскя бряг до граничните гръцки острови в Егейско море по постоянните линии Мармарис-Родос, Водрум-Кос, Кушадасъ-Самос, Чешме-Хиос, Аувалък-Лесбос и други

Но в края на този туристически сезон турската круизна промишленост се завърна с приятни вести от международното ревю Seatrade Cruise Global, най-важната среща в света на круизната промишленост, извършена в Маями, Съединени американски щати, сред 27-30 септември.

До в този момент достъпът до Гърция от всички турски пристанища беше мощно стеснен. Прилагаше се 15-дневна карантина за кораби, които идват от прилежаща Турция. Така на процедура Гърция беше спряла турския туристически круизен трафик.

Регионалният шеф на Глобал Портс Холдинг за Източното Средиземноморие и генералният шеф на пристанището Еге Порт Кушадасъ Азиз Гюнгьор обявиха, че са се върнали от панаира във Флорида с доста положителни вести. Гюнгьор разгласи " Най-добрите вести, които доближиха до нас по време на панаира, без подозрение пристигнаха от Гърция. Страната, държеше морските си граници затворени за страната ни във връзка с придвижването на круизни кораби по време на епидемията. Сега тя първоначално отвори пристанищата Кушадасъ и Истанбул от 1 октомври ".

Поради крайното решение, взето от Гърция по време на пандемията, стотици круизи, планувани за 2021 година, не можаха да бъдат осъществени.

За повторното отваряне на морските граници, ние организираме доста интензивна лобистка активност в продължение на месеци с поддръжката на Медкруз - Средиземноморска асоциация за круизни пристанища, мениджърите на пристанищата в Кушадасъ и Истанбул, CLIA Европа и доста компании за круизни кораби.

Много сме щастливи, че нашите старания дадоха резултати по този метод. Очакваме този развой, който стартира с две от основните ни пристанища, допустимо най-скоро да включи и други пристанища, които одобряват круизни кораби. Също по този начин се надяваме, че това ще важи и за постоянните фериботни линии сред Гърция и Турция.

Гюнгьор съобщи, че панаирът тази година е бил по-компактен от предходните и че това състояние се е трансформирало в преимущество за Турция, като добави, че турските пристанища са показани по-ефективно в този момент. " Проведохме извънредно сериозни и продуктивни срещи с най-важните компании за круизни кораби на панаира ".

Като цяло 2022 година ще бъде година, през която Турция ще бъде въведена още веднъж на круизни направления с огромен възторг от страна на фирмите за круизни кораби и ще има мощно възобновяване на трафика във връзка с избрани пристанища. Дори чакаме рекорден растеж в Кушадасъ, водещото пристанище на страната ни. Новостроящото се круиз пристанище в Истанбул Галатапорт също ще способства за доста възобновяване и нарастване на този тип рентабилен туризъм.

Очертава се 2023 година да бъде година, когато всички последствия от международната рецесия бъдат заличени и секторът ще продължи мощния си напредък от мястото, където е спрял.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР