В рамките на няколко месеца трябва да бъде положено началото

...
В рамките на няколко месеца трябва да бъде положено началото
Коментари Харесай

Борисов иска по два ферибота дневно да свързват България и Грузия

В рамките на няколко месеца би трябвало да бъде положено началото за създаване на фериботна връзка сред България и Грузия, с цел да се върне блясъка на пристанище " Варна ". Това разгласи министър председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след среща с грузинския си сътрудник Мамука Бахтадзе.

Министър-председателят има предпочитание фериботите от България за Грузия да станат два дневно, от по два на седмица. Двете страни би трябвало да се ангажираме да няма никакви административни спънки, прикани министър председателят Борисов и добави, че България интензивно строи Автомагистрала " Хемус ", тъй че и с сходен фериботен продан ще върнат блясъка на пристанище " Варна ".

" 10 години си приказваме за фериботи и за връзки, нямаме напредване напред и в този момент в границите на 3-4 месеца сме си дали период да придвижим тези процеси ", даде обещание Борисов и добави, че такива фериботни връзки са в стратегиите на цели на Европейска комисия.

Борисов уточни, че второто, което би трябвало да се реализира сред двете страни, е цифровата инфраструктура. Има искащи вложители, в случай че ли не благодарение на Европейска комисия, би трябвало да стартираме построяването и полагането на кабела за транспорт данни. С това ще се даде опция за целия Каспийски район да употребява интернет, изясни министър председателят.

По думите на Борисов подобен план дава отговор на нашето законодателство и може незабавно да започва.

Борисов се похвали, че стокооборотът сред двете страни е минал над половин милиард $, само че растежът от 10-12%, който страната ни има сега, може да бъде и по-голям.

Грузия има поддръжката на България за присъединението й към Европейския съюз и НАТО. Грузия са доста по-напред от Украйна и Молдова, похвали българският министър председател грузинската страна.

Върху подготовката за новия цифров кулоар, който да свързва България и Грузия, само че и Изтока и Запада, сложи акцент в изявлението си министър-председателят на Грузия Мамука Бахтадзе.

Грузия и България споделят дълга история на другарство и положителни взаимоотношения, които датират от епохи, изясни Бахтадзе и добави, че извънредно доста се радва, че двустранните връзки сред двете страни са изключителни мощни. Бахтадзе съобщи, че е оптимист по тематиката за новия цифров кулоар и се надява на реализация на набелязани разнообразни евентуални планове в региона на филантропичните и обществени действия.

" България е в топ 10 на комерсиалните сътрудници на Грузия ", похвали се грузинският министър председател и изрази вяра, че сполучливите планове сред двете страни ще продължат и отсега нататък.

" Пътят ни към Европейския съюз и НАТО ще отвори благоприятни условия за Грузия и точно това заляга в пътната карта на Грузия по пътя й към Европейски Съюз. Надяваме се да работим в съдействие с България, с цел да реализираме задачата си ", съобщи грузинският министър председател.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР