В рамките на няколко дни Украйна успя да освободи почти

...
В рамките на няколко дни Украйна успя да освободи почти
Коментари Харесай

Невъзможно е да победим Украйна: критици на войната вече и в руския ефир

В рамките на няколко дни Украйна съумя да освободи съвсем цялата територия на Харковската област - над 3000 кв. км., по данни на мозъчния концерн " Институт за проучване на войната ".

Загубата на стратегическия значимия град Изюм значи, че поставената цел на така наречен втора фаза от " специфичната военна интервенция " (да бъде изцяло овладяна Донецката и Луганската област) няма по какъв начин да бъде изпълнена.

Тежкото проваляне обаче е най-видно от реакциите на съветските пропагандатори, чийто ехидни мнения по адрес на Украйна и Запада секнаха след пагубното евакуиране от Харков.

На профила си в " Телеграм " Владимир Соловьов, един от най-видните прокремълски глашатаи, приканва виновните лица от съветската войска, позволили украинската контраатака на север, да бъдат разстреляни. 

On his Telegram, Kremlin chief propagandist, Soloviev, called for the execution of Russian commanders who allowed the counteroffensive of the Armed Forces of Ukraine in the Kharkiv region  
— Olga Lautman  (@OlgaNYC1211)

Нещо повече - в руския ефир вече намерено се приказва, че Русия няма по какъв начин да завоюва войната и че спорът би трябвало неотложно да бъде преустановен. Разбулват се и настойчиво налагани опорки, че съветската войска не нападна цивилна инфраструктура, както и че по-голямата част от украинското население е на страната на Русия, само че се опасява да се опълчи на " нацисткия режим " в Киев.

Life comes at you fast: pundits on Russian TV realize that their military is failing and their country is in trouble. They are starting to play the blame game. Some of them finally understand that their genocidal denial of the Ukrainian identity isn`t working in Russia`s favor.
— Julia Davis (@JuliaDavisNews)

Сред критиците на " специфичната военна интервенция " е бившият народен представител от Държавната дума Борис Надеждин. 

" Хората, които убедиха президента Путин, че специфичната интервенция ще бъде бърза и ефикасна. Че ще нахлуем и че нашата Национална армия дружно с " кадировците " ще въдворят ред. Всички тези хора ни сложиха в доста тежко състояние ", разгласи Надеждин по време на присъединяване в  " Место встречи " ( " Място за среща " ) - известно предаване по НТВ.

Надеждин е запитан от водещия дали е сигурен, че " тези хора " съществуват.

" Разбира се, президентът не е седял и един път да му е хрумнало: " Защо да не стартира специфична интервенция? ". Някой му е споделил, че украинците ще се предадат, ще избягат, ще желаят да се причислят към Русия. Някои са му го казали и те в този момент приказват същите неща по малкия екран ", акцентира Надеждин и продължава: " Крайно време е да разберем, че просто е невероятно да победим Украйна (...) в режим на " колониална война ". Използваме частни бойци, наемници, без готовност. Срещу съветската войска се опълчва мощна войска, която е изцяло подкрепяна от най-силните страни в стопански и технологически аспект, в това число и в Европа ".

Водещият се включва с въпрос дали Надеждин поддържа мобилизацията.

" Подкрепям започването на мирни договаряния и прекратяването на войната. "

В студиото естествено участва и познатата на съветската публика клика " рашисти ". Сред тях е депутатът от съветския парламент Сергей Миронов, носещ жълта значка " Z ". Той упорства, че войната не може да завърши преди да бъде свален " нацисткия режим " в Киев и напомня, че преди няколко дни Путин е споделил: " Още дори не сме почнали ".

Но думите на президента не са посрещнати с предстоящото страхопочитание. Коментарът на Миронов провокира бурна реакция от страна на политическия анализатор Виктор Олевич.

" Извинете, само че какво още чакаме. Твърдите, че всичко се движи по проект. Има ли някой, който изобщо има вяра, че преди 6 месеца проектът е бил в този момент да изоставим Балаклия и да посрещаме контраатака в Харков? Да не успеем да превземем Харков и да напуснем Балаклия? "

Миронов показва, че съветската войска се е изправила против доста добре въоръжени украински войски, подкрепяни от НАТО.

" Нашето военно разузнаване трябваше да планува това ", не му остава задължен Олевич.

В диалога се намесва различен народен представител - Александър Казаков, който признава, че през последните дни върху Русия е бил нанесен " тежък психически удар ".

" Що се отнася до недругаря Надеждин, още веднъж ви предлагам да внимавате с езика си. Дори единствено пътем да говорите за " колониална война " е неприемливо ".

Казаков показва, че сега се води " световна война " и че загубата в Харков е " единствено откъс от нея ". Надеждин го прекъсва:

" В момента световна война не се води, само че в случай че стартира, салдото на силите няма да е на наша страна ".

В различен сегмент от предаването политическият коментатор Алексей Тимофеев проучва опциите на Русия да усмири украинските саботьори, функциониращи на окупираните територии.

" Тези закононарушения ще продължат без значение какъв брой дейно действа СМЕРШ ", изяснява той и добавя, че съпротивата в завладените земи ще продължи " доста, доста дълго време ". " Един специалист от съветската войска сподели, че нахлуването в Одеса съставлява риск единствено тъй като съветските военни могат да бъдат прегръщани твърде силно от локалните поданици. След 24 февруари всички към този момент знаем, че това не е по този начин. Жителите на Одеса не желаят да прегръщат съветските военни. И в този момент същият този специалист, през вчерашния ден, през днешния ден и на следващия ден приказва по държавната телевизия, че би трябвало да се борим до край. Ако неговата експертиза в първия случай се оказа освен неправилна, а напряко престъплно неправилна, пагубна, за какво би трябвало да чувам мнението на същия този специалист, който твърди, че би трябвало да се борим до край "? 

След това се включва Олевич.

" Трябва да разберем, че би трябвало да ни поддържат нас идеологически, освен в освободените територии. Трябва да приказваме с украинците. Като им споделяме, че не съществуват като етнос, народ, че украинският език не съществува, не можем да чакаме от тях благосклонност. Трябва реалистично да подходим към хората и да им кажем по какъв начин бъдещето им може да наподобява, в случай че станат част от Русия. Какви биха могли да бъдат те в Русия ".

По-късно в предаването Казаков акцентира, че Русия би трябвало да завоюва войната непременно.

" Трябва да унищожаваме нацисткия режим. И по-късно, който желае, може да пристигна и ще приказваме с него ", изяснява депутатът, преди още веднъж да бъде пресечен от Надеждин.

" И какъв брой години ще вършим това нещо, Саша? ", пита той.

" Колкото би трябвало ", отвръща Казаков.

" Благодаря за честния отговор. Значи моят 10-годишен наследник някой ден ще има опция да взе участие в сражения ", заключва Надеждин. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР