В рамките на няколко часа след като в понеделник Bellingcat

...
В рамките на няколко часа след като в понеделник Bellingcat
Коментари Харесай

US служители не вярват на историята с отравянето на Роман Абрамович: Ройтерс

В рамките на няколко часа откакто в понеделник Bellingcat съобщи, че съветският магнат Роман Абрамович и двама украински договарящи може да са били отровени от Москва, с цел да се забавят мирните договаряния в Украйна, държавното управление на Съединени американски щати изрази подозрение.

Разузнавателните данни сочат, че признаците, от които се твърди, че страдат Абрамович и двама украински чиновници, участващи в мирните договаряния с Русия, може да се дължат на фактори на околната среда, заяви Ройтерс, като се базира на американски държавен чиновник, който приказва при изискване за анонимност.

 

" Разузнавателните данни сочат, че признаците са свързани с околната среда, а не за отравяне ", сподели хипотетичният вътрешен човек, без да прецизира.

По-рано денем Wall Street Journal заяви, че тримата мъже " са имали признаци на хипотетично отравяне ", които включват " зачервени очи, непрекъснато и мъчително сълзене и лющене на кожата по лицата и ръцете ", като се базира на осведомени лица.

Разследването е проведено от Христо Грозев от Bellingcat, който и преди е твърдял, че Русия е забъркана в хипотетичното отравяне на Сергей и Юлия Скрипал в Обединеното кралство през 2018 година и на деятеля Алексей Навални през 2020 година Русия го дефинира като " задграничен сътрудник ", като се базира на връзките на концерна със западни разследващи организации и финансирането му от държавните управления на Съединени американски щати, Англия и Нидерландия.

 

 

" Bellingcat може да удостовери, че трима членове на делегацията, взела участие в мирните договаряния сред Украйна и Русия през нощта на 3 против 4 март 2022 година, са имали признаци, съответстващи на отравяне с химическо оръжие ", съобщи основаната в Холандия организация. Грозев съобщи, че не е съумял да накара немски специалисти да проучват пробите в точния момент, с цел да покажат следи от химикали, съгласно WSJ.

 

Други също се отнасят скептично към това изказване. Съветникът на украинския президент Михаил Подоляк, който взе участие в договарянията, съобщи пред Ройтерс, че " има доста спекулации, разнообразни тайни теории ", а Рустем Умеров, за който се твърди, че е един от засегнатите, съобщи, че хората не би трябвало да се доверяват на " непроверена информация " и че е добре. Абрамович към момента не е дал отговор публично на отчета.

За съветския петролен магнат, който купи футболния клуб " Челси ", се говореше, че е забъркан в " задния канал " сред Кремъл и Киев за разрешаване на спора в Украйна, само че все пак беше включен в листата със западни наказания.

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР