В рамките на министерската среща на страните – участнички в

...
В рамките на министерската среща на страните – участнички в
Коментари Харесай

Министър Милков проведе среща с колегата си от РСМ Буяр Османи

В рамките на министерската среща на страните – участнички в Берлинския развой от 21 октомври 2022 година, министър Николай Милков организира среща с сътрудника си от Република Северна Македония Буяр Османи. 

Той акцентира загрижеността на българската страна от някои последни развития в двустранните връзки. Сериозна паника будят информациите за готвените законови промени в Северна Македония и тяхното предстоящо влияние върху правото на сдружаване на жителите на Северна Македония с българско съзнание. Настоящата атмосфера затруднява упражняването на главните права на сдружаване и съществува риск тя да се отрази на цялостния подтекст в двустранните връзки. Посочено бе още, че неналичието на прогрес в работата на Комисията по исторически и просветителни въпроси е фактор за битие на разнообразни тълкования и оценки за исторически събития и персони в двете страни.

В хода на диалога двамата министри разискаха комплекс от ограничения и стъпки за противопоставяне на отрицателните прояви и осъществяване на Договора за добросъседство и Протоколите от двете съвещания на Съвместната междуправителствена комисия. Със удовлетворение беше маркирана позитивната наклонност за усилване на търговско-икономическото съдействие и увеличение на стокообмена. Обсъдени бяха съответни хрумвания и времеви рамки за образуване на взаимен бизнесфорум и за осъществяване на срещи на политическо равнище.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР