В рамките на мащабния възстановителен план на ЕС не се

...
В рамките на мащабния възстановителен план на ЕС не се
Коментари Харесай

Петкова: След 2025 г. ТЕЦ-овете на въглища ще продават по-скъп ток

В рамките на огромния оздравителен проект на Европейски Съюз не се плануват средства за централите, които създават електрическа енергия от въглища. Това сподели в студиото на „ Тази заран “ по бТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

„ До 2025 година може да се употребява т.нар Механизъм за потенциал за подкрепяне на централите на въглища. След това те ще би трябвало да си купуват излъчванията, чиято цена пораства “, изясни тя и призна, че това значи по-висока цена на техния ток на свободния пазар: „ Всяка централа би трябвало да си направи собствен стопански обзор, с цел да реши до каква степен конкурентоспособна ще е “.

В същото време Петкова призна, че централите в Маришкия басейн са базови мощности и без тях не може да се подсигурява стабилността на електроенергийната система. Тя се ангажира с гарантирането на естествената работа на централите.

Европейска комисия следва да направи разбор на 3 области - Стара Загора, Перник и Кюстендил, като ще бъдат направени териториални проекти за енергийна промяна.

Над една трета от новите 12 милиарда от Европа ще са за енергийна успеваемост, като ще има 3 милиарда за саниране на здания, близо половин милиард за замяна на осветлението в градовете и други Нашата стопанска система е най-енергоинтензивната в Европейски Съюз, означи Петкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР