В рамките на март парламентът да гласува предложените от Министерството

...
В рамките на март парламентът да гласува предложените от Министерството
Коментари Харесай

КРАЙ НА СПЕЦПРАВОСЪДИЕТО?: Парламентът гласува закриването през март

В рамките на март Народното събрание да гласоподава препоръчаните от Министерството на правораздаването промени в Закона за правосъдната власт, с които ще бъдат закрити профилираният съд и прокуратура. Такива са упованията на правосъдния министър Надежда Йорданова. " Политическата воля за закриването на профилираните съд и прокуратура няма да бъде изменена ", сподели тя пред БНР.

" Ние се вслушваме в експертите, в магистратурата и за това по какъв начин да създадем тъй че, всяко дело, което е в правосъдна фаза, да бъде доразгледано, да не бъде прекъснато и да бъде стартирано още веднъж, а да бъде обезпечено безпроблемното им привършване ", разясни Йорданова.

Проектът планува делата, по които не е извършено разпоредително съвещание да се изпратят по подсъдност за разглеждане от окръжните съдилища и съответните апелативни съдилища. Делата, по които е извършено разпоредително съвещание, да бъдат обсъждани в Софийския градски съд (СГС) и надлежно в Софийския апелативен съд (САС) от същия правосъден състав. За задачата правосъдните сформира ще се командироват в Софийски градски съд, надлежно в САС, до привършване на производствата.

По отношение на новообразуваните каузи след влизане на закона в действие - делата, които към този миг са подсъдни на спецправосъдието, ще минават в подсъдност на всички окръжни съдилища по разпоредбите на локалната подсъдност, в т. ч. и на Софийски градски съд. Урежда се и кадровият статус на съдиите и прокурорите в профилираните съдилища и прокуратура. Съдиите от Специализирания углавен съд и Апелативния профилиран углавен съд ще бъдат преназначени в настоящите съдилища.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР