В рамките на LIFE проектa Лагуната на живота“ се осъществяват

...
В рамките на LIFE проектa Лагуната на живота“ се осъществяват
Коментари Харесай

Ремонтират три големи диги в Атанасовско езеро

В рамките на LIFE проектa „ Лагуната на живота “ се реализират пет съществени консервационни действия, които водят до възобновяване, поддържане и възстановяване положението на Атанасовско езеро.

Зад тях стоят обмисляне и планиране, а за осъществяването им е нужна добра съгласуваност и връзка сред всички участващи – способени органи, еколози, технолози, реализатори. А провокациите са доста – неподходящите атмосферни условия, рестриктивните мерки на предпазените територии и Натура 2000 зоната, другите типове машини и техника, които се употребяват в една сложна за работа среда.

Възстановяването и поддържането на най-благоприятен воден режим в Атанасовско езеро е главният фактор, който въздейства на изискванията в крайбрежната лагуна и е значимо той да действа по този начин, че от една страна да поддържа екосистемата в положително здраве, а от друга – да обезпечава условия за солодобива.

В момента се прави възобновяване на три огромни земни насипи в Северното езеро с обща дължина от 6 км., които са скелета на езерото, който поддържа цялата му конструкция. Тези насипи са от дълго време разрушени и по този начин се оформя една голяма водна повърхност в цялото Северно езеро, където водата не може да циркулира сполучливо. Надеждите на природозащитниците са, че с възобновяване им ще бъдат усъвършенствани екологичните условия във водите и ще се залеят периферните елементи на лагуната, с цел да се обезпечат положителни условия и за другите крайбрежни местообитания – средиземноморски солени ливади, саликорния и други едногодишни типове. Ще бъдат повлияни 200 хектара от предпочитаното местообитание, а екологичният резултат ще се популяризира на съвсем 700 хектара в Северното езеро. Освен това ще бъдат обезпечени нови 7 хектара удобна за гнездене на предпочитаните типове птици (саблеклюн, кокилобегач, морски дъждосвирец, белочела рибарка и др.) територия в най-важната за тях част от поддържан резерват „ Атанасовско езеро “.

В момента се работи върху две от трите огромни насипи и към този момент са възобновени до 1 м. височина повече от 1500 м. от тях. При удобни метеорологични условия се чака до края на годината да бъдат изпълнени 4000 м.

* LIFE плана „ Лагуната на живота “ се извършва от Българска фондация Биоразнообразие, Черноморски солници АД, Българско дружество за защита на птиците и „ Заедно 2011 “.

,

Фейсбук Лагуната на живота/The Lagoon of Life,

Instagram lagoon_of_life
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР