В рамките на кампания, наречена Движението на кърпите“, хората протестират

...
В рамките на кампания, наречена Движението на кърпите“, хората протестират
Коментари Харесай

”Движението на кърпите”: Гърците обявиха война на скъпите шезлонги по плажовете

В рамките на акция, наречена „ Движението на кърпите “, хората стачкуват против шезлонгите, чието прилагане се заплаща. Миналата седмица стотици локални поданици проведоха седяща проява на плажа, с цел да привлекат вниманието към своята идея.

 

Движението стартира на Парос и се популяризира в Наксос, като Фейсбук групата Save the Beaches of Naxos NOW! има повече от 500 почитатели.

Плажовете са публични места в Гърция, само че заведения за хранене, хотели и питейни заведения могат да наемат площи, на които обезпечават места за настаняване. Някои локални поданици обаче настояват, че освен бизнесът се разгръща по-далеч, в сравнение с му е разрешено, само че се възползва от необикновено високи цени.

 

Групата Save Paros Beaches споделя фотография във Фейсбук, показваща чадър и два шезлонга чартърен против 60 евро дневно. За да се насладите на слънчевите лъчи във ВИП зоната, цената е 120 евро дневно.

 

„ Ние претендираме за нашето право на публично пространство, нашето право да се любуваме на нашите плажове, на които протягат ръка алчни, обществено безотговорни предприемачи. Те заемат плажовете напълно или надвишават площта, която им е отдадена “, съгласно групата Save Paros Beaches.

Според 70-годишния Никола Стефану, който живее на Парос, локалните се „ усещат изтласкани от острова “.

 

Той твърди, че има „ големи несъответствия “ по отношение на площта, наета от фирмите и тази, която те са заели действително - 7 186 квадратни метра са публично отдадени чартърен предходната година, само че заетото плажно пространство е от 18 800 квадратни метра, оповестява Independent.

 

„ Преди пет години можех да отида на всеки плаж и просто да се насладя на природата, на пясъка, на водата и на тишината “, споделя Ронит Нешер, която се мести за непрекъснато на Парос преди няколко години.

 

„ Сега е цялостно с шезлонги и чадъри, няма място за слагане на забрадка или стол или даже просто да седнете на пясъка. В това ли желаете да превърнете Парос? Без грижа за локалните поданици и природата? “, пита тя.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР