В рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел

...
В рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел
Коментари Харесай

Зеленски се срещна с Радев, но в компанията на Орбан и Пленкович - Политика

В рамките на изключителното съвещание на Европейския съвет в Брюксел държавните и държавни ръководители на европейските страни се срещнаха през днешния ден с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Изданието " Политико " оповестява, че държавните и държавни ръководители са разграничени на четири групи за срещата си със Зеленски. Първата група включва Испания, Италия, Полша, Румъния, Нидерландия и Швеция. Втората група е на страните, за които е известно, че са активни поддръжници на Украйна: Естония, Латвия, Финландия, Дания, Чешката република и Словакия.

Третата група включва страните, които " обичайно показват угриженост по отношение на широкообхватни наказания против Русия ": Австрия, Унгария, Хърватия, България, Словения, Гърция и Кипър. А Португалия, Малта, Ирландия, Белгия, Люксембург и Литва образуват четвъртата група.

Тази вечер от пресцентъра на " Дондуков " 2 оповестиха, че президентът Румен Радев е взел участие в взаимната работна сесия със Зеленски " дружно с федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер, министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателя на Словения Роберт Голоб, министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, както и министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович ".

На срещата Радев още веднъж е подчертал, че " нуклеарната енергетика е от стратегическо значение за бъдещето на българската енергетика и стопанска система и България не може да одобри налагането на наказания в тази сфера ".

" Продължаващите военни дейности сред Русия и Украйна, провокациите пред украинската енергетика в условия на зима, затруднените вериги на доставки, филантропичните последствия от войната, както и упоритостта за европейска интеграция на Украйна, бяха във фокуса на срещата. Президентът Румен Радев акцентира поредната филантропична поддръжка, която България оказва на Украйна, в това число и на огромната българска диаспора в страната, както и на десетките хиляди украински жители, потърсили избавление от спора у нас. Енергийната политика на България основава предпоставки за действителна диверсификация в доставките на енергийни запаси за целия район, от което може да се възползва и Украйна ", оповестяват още от пресцентъра на Радев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР