В рамките на година – от парламентарните избори през ноември

...
В рамките на година – от парламентарните избори през ноември
Коментари Харесай

„Продължаваме промяната“ изгуби една четвърт от избирателите си

В рамките на година – от парламентарните избори през ноември 2021 година до момента – гласоподавателите на „ Продължаваме промяната “ са се стопили с към една четвърт. При над 99.9% обработени от Централната изборна комисия протоколи е очевидно, че групировката на Кирил Петков и Асен Василев е получила гласовете на едвам към половин милион души.

ГЕРБ съумява да усили поддръжката по отношение на вота отпреди 11 месеца, само че все пак не доближава до триумфа си от април 2021 година Този път партията на Бойко Борисов получи малко над 600 хиляди гласа.

Движение за права и свободи минимално усилва гласоподавателите си макар доста по-малкото гласове от Турция – с 35 хиляди по-малко по отношение на предходните парламентарни избори.

В същото време „ Възраждане “ съвсем утроява своите поддръжници и даже съумя да изпревари Българска социалистическа партия. С общо към 255 хиляди гласа Костадин Костадинов най-вероятно ще удвои и своите депутати в Народното събрание. Резултатите от ЦИК сочат по-голям интерес към партията както в страната, по този начин и в чужбина.

Единствената непрекъсната наклонност за последните четири парламентарни вота е при Българска социалистическа партия, която постепенно, само че непрекъснато губи гласове – от 480 хиляди през април 2021 година против 230 хиляди в този момент.

„ Демократична България “ пък регистрира лек растеж, който евентуално се дължи на отказалите се да гласоподават за „ Продължаваме промяната “ и върналите се в така наречен „ градска десница “. Ръстът е с към 20 хиляди гласа.

За „ Български напредък “ на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев, която за дебютира на тези избори, са дали своят вот малко над 115 хиляди гласоподаватели.
Казусът „ ИТН “
Най-големият отлив на дали своят вот е при „ ИТН “. За година и половина от появяването си публично в политическия свят до момента групировката на Слави Трифонов изгуби към половин милион гласа – както в страната, по този начин и в чужбина.

След пика си през лятото на предходната година и три провалени Народното събрание „ ИТН “ няма да може да влезе в 48-ия парламент, като на партията не ѝ доближават едвам към 5 хиляди гласа за това.


Успоредно с тези промени сред партиите вотът на 2 октомври регистрира и най-големият брой хора, които гласоподават с „ Не поддържам никого “. Общо този глас са дали 88 хиляди души при едвам към 35 – 45 хиляди на трите вота предходната година.
Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР