В рамките на Европейския съюз Австрия е на второ място

...
В рамките на Европейския съюз Австрия е на второ място
Коментари Харесай

Пропастта между жените и мъжете в сферата на заплатите в Австрия не е преодоляна

В рамките на Европейския съюз Австрия е на второ място по величина на разликата в заплащането на дамите и мъжете в частния бранш – 18,4 %. Въпреки че през последните години тази разлика е намаляла, спрямо другите страни-членки на Европейски Съюз тя е доста по-висока от междинната за Евросъюза - 12,7 %, сочи отчет на Австрийската федерална статистическа работа (Statistik Цsterreich). Първото място заема Естония, където разликата в заплащането е 21,3 %. На противоположния завършек на класацията е Люксембург, където заплащането на мъжете и дамите е съвсем еднообразно, като то е даже леко в интерес на дамите. Неравнопоставеността в заплатите се отразява и върху пенсиите, като тези на дамите са с 41,1 % по-ниски в сравнение с тези на мъжете. В Австрия през 2022 година междинната месечна брутна пенсия на дамите е 1 313 евро, до момента в който на мъжете тя възлиза на 2 229 евро.

Според специалистите неналичието на равнопоставеност при заплащането на труда е разследване на комбинацията от по-ниско възнаграждение на час и по-малко часове работа през целия трудов живот на дамите, които прекъсват кариерата си поради раждането и развъждането на децата и по-рядко се връщат на работа на цялостно работно време, с цел да могат да извършват фамилните си задължения. Всяка втора жена в Австрия работи на повърхностен работен ден. Именно на работата на повърхностен работен ден се дължи и огромната интеграция на дамите на пазара на труда в страната. През 2022 година делът на дамите на повърхностен работен ден е бил 50,7 %. Само в Холандия този дял е по-голям - 64,1 %, което е много над междинното за Европейски Съюз от 29,1 %. По-специално майките са изправени пред предизвикването да съчетават професионалния и фамилния живот. Заетостта на ненапълно работно време е преобладаваща форма на платена претовареност за дами с деца под 15-годишна възраст. През 2022 година, процентът на ненапълно работно време за дами на възраст от 25 до 49 години с деца под 15 години е 73,8 %. За разлика от дамите професионалната активност на мъжете постоянно съвсем не се въздейства от раждането на дете. Жените правят повече домакинска работа и грижи за деца от мъжете, което се отразява в разделянето на заплатен и неплатен труд. През 2021/22 година дами и мъже на възраст под 65 години са правили общо 17 милиона часа неплатен труд в един естествен ден като дамите са направили съвсем две трети от неплатената работа – домашен труд, гледане на деца, доброволни действия или грижи за родственици.

В България разликата в заплащането сред дамите и мъжете е 13 % – малко над междинната за Европейски Съюз.

Докладът на Австрийската федерална статистическа работа е направен в навечерието на Международния ден на дамата 8 март. Австрия дружно с Дания, Германия и Швейцария са първите страни в Европа, в които през 1911 година е маркиран публично този ден с присъединяване на над един милион души.Само в Австро-Унгария тогава са проведени над 300 демонстрации. Участничките в тях упорстват за изборно право на дамите, закон за отбрана на женския труд, осемчасов работен ден, нов кодекс на фамилните взаимотношения, понижаване на цените на питателните артикули, въвеждане на обществено обезпечаване, попречване на надвисналата над европейския континент Първа международна война. С годините посланията се трансформират и десетилетия по-късно на осмомартенските демонстрации се издигат лозунги за право на работно време, съобразено със фамилните задължения, за равни права за обучение и подготовка, за закон за отбрана на дамите от принуждение, за узаконяване на абортите. И през днешния ден този ден поради постигнатото в региона на правата на дамите ни припомня, че битката си коства, само че тя не е свършила и продължава. Както може да се съди от данните в отчета настояването за равно възнаграждение за равна работа и до наши дни към момента не е станало факт, макар че равенството сред мъжете и дамите е главно право и общ принцип на Европейския съюз, залегнал в договорите на съюза от 1957 година

насам.

Тази година в Австрия както е всекидневно са планувани голям брой прояви на политическите партии и редица неправителствени организации както и от страна на формалните управляващи, с които да бъде маркиран Международния ден на дамата. 

Източник:

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8509Доц. Александър Сивилов: Тръмп би могъл да стабилизира Съединени американски щати, търсейки нови съдружници, в това число и РусияАлтернативен Поглед14045Доц. Александър Сивилов: Ако не се направи нещо доста бързо, Европа ще се разпадне стопански!Алтернативен Поглед38899Проф. Дарина Григорова: Съединени американски щати основават центрове на мощ - Съединени американски щати, Европа, Япония - оста на новия международен редАлтернативен Поглед51425Проф. Дарина Григорова: Русия постоянно се завръща на своите исторически територииАлтернативен Поглед18491Георги Първанов: Благодарение на саможертвата на съветските войни, България се появява още веднъж на европейската картаАлтернативен Поглед378309Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед161445Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед125244Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гето
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР