В рамките на епизоотичното проучване, което се провежда във връзка

...
В рамките на епизоотичното проучване, което се провежда във връзка
Коментари Харесай

И свинете в село Новачене хванаха Африканска чума

В рамките на епизоотичното изследване, което се организира по отношение на огнището в село Жернов, област Плевен от 4 юли 2019 година, Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи през днешния ден, 5 юли, ново огнище в животновъден обект вид персонално стопанство, в село Новачене, находящо се в същата област.

Взетите проби от прасетата са доказани като позитивни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

БАБХ подхваща нужните ограничения за надзор и очистване на болестта според разпоредбите на европейското и националното законодателство, и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС. Принудителното умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на всички домашни прасета ще започва на следващия ден, 6 юли, при съблюдаване на условията на Наредба № 22 за понижаване до най-малко страданията на животните по време на кръвопролитие или умъртвяване.

Създадени са зони на рестрикция (3 км защитна и 10 км надзорна зони), в които са наложени ограничения за надзор и очистване на АЧС.

БАБХ предизвестява, че се не разрешава влизането и излизането на хора и коли без позволение на БАБХ, в региона на обектите, по време на осъществяване на ограниченията, разпредени със заповед на изпълнителния шеф на Агенцията, като се изключи чиновници на Министерство на вътрешните работи, медицински лица, включително и Спешна здравна помощ, представители на централната и локалната власт, и регионалната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното обитаемо място.

Актуална информация за местата с доказани случаи на Африканска чума по свинете в страната и придвижването на болестта може да намерите в интерактивната карта, оповестена на уеб страницата на БАБХ. Информационна листовка с инструкции и препоръки за ловците, стопаните и жителите може да прочетете тук. Всичко за заболяването вижте тук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР