В рамките на една седмица – от 11 до 17

...
В рамките на една седмица – от 11 до 17
Коментари Харесай

Закопчайте коланите: КАТ със засилени проверки за безопасност на пътя

В рамките на една седмица – от 11 до 17 март 2024 година , България се причислява към общоевропейска самодейност за пътна сигурност, част от календара на дейностите на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на „ Пътна полиция “. Тази профилирана интервенция има за цел да подсети на водачите и пасажерите за значимостта на потреблението на предпазни колани и системи по време на пътешестване. За това оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Ключовата задача на тази акция е да укрепи осъзнаването, че пренебрегването на предпазните ограничения доста усилва вероятността от тежки контузии или даже гибел при пътен случай. Засилват се инспекциите освен за потреблението на защитни колани от страна на всички пасажери в автомобила, само че и за носенето на защитни каски от мотоциклетистите , както и за съществуването на детски предпазни системи при транспорт на дребни деца.

Непридържането към наложителните ограничения за сигурност е измежду най-честите нарушавания на пътя. Законът за придвижване по пътищата на България планува наказания, включващи санкция от 50 лв. и лишаване на 10 контролни точки за водачи , които пренебрегват условията за сигурност. Въпреки това, законът също по този начин позволява изключения за избрани категории лица, в това число бременни дами и лица със характерни медицински положения.

Инициативата не е единствено наказателна, само че и просветителна, за да увеличи информираността и отговорността измежду водачите и пасажерите . Посредством дейни инспекции и акции за осведомление, уредниците на акцията се надяват да понижат броя на пътните произшествия, породени от неизползването на предпазни средства и да спасят животи.

Акцията акцентира, че сигурността на пътя е обща отговорност и че елементарното деяние на закопчаването на предпазния колан може да има животоспасяващо значение. Всеки участник в придвижването по пътищата е свикан да способства за по-сигурна пътна среда, спазвайки разпоредбите и ограниченията за сигурност.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР