В рамките на един месец изследователи и артисти живяха в

...
В рамките на един месец изследователи и артисти живяха в
Коментари Харесай

Представиха арт проекти в село Паволче

В рамките на един месец откриватели и актьори живяха в 4 села в Северозападна България, едно от които е врачанското село Паволче. Резултатите от престоя на създателите бяха показани в границите на галерия в обитаемото място.

Заместник-кметът Александър Владимиров приветства присъстващите и ги поздрави за единността.



Програмата бе открита с драматизация „ Мито Орозов “, в осъществяване на детска група, ЖПГ „ Балкански славеи “, танцов състав „ Балкански извор “ и група за съвременни танци.



В рамките на плана интензивно присъединяване има екипът на НЧ „ Фар -1930 “. Всички събития са са част от плана " Съживяване на селата посредством креативен действия ”, който се извършва с финансова поддръжка, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната му цел е да способства за основаването на резистентен културно-предприемачески модел, адресиращ обезлюдяването на селата посредством достъпа до просвета в тях.



Артистичните резултати на фотографа и режисьор Никола Замбели, писателката Мария Македонска и образния актьор Мирела Караджова може да видите тук:

НИКОЛА ЗАМБЕЛИ

" Ритуали - нещичко за любовта " е мултимедийна галерия на Никола Замбели, формирана от фотоси, видео апаратура и предмети, взети назаем от някои поданици на Паволче. Тя приканва към размисъл по отношение на потока на времето като универсално изискване на човешкия опит, характеризиращо се с две противоположни усеща: болежка и обич.

Снимките са колаж от моменти, страсти и срещи, съпроводени от думи, които съпровождат облиците в опит да предложат изчерпателна вероятност, мерило за смисъла на разказа, който актьорът приканва да се разгърне към фрагментите от персоналното ни странствуване измежду тях.

Изложените обекти, " дарове ", са физическото проявяване на историите, събрани от хората, които Никола е срещнал през този месец, на които той е придал съответна форма и излага като творби на изкуството.

НИКОЛА ЗАМБЕЛИ и МАРИЯ МАКЕДОНСКА

Видео инсталацията DAMORE, замислена и основана от Никола Замбели и артистката Мария Македонска с присъединяване на дами от селото, е кино-перформативна творба, метафора на естествения цикъл и самобитен лековит обред.

Филм, основан, с цел да запечата вечно деликатната връзка сред двама създатели и пет дами, които се срещат единствено за месец. История е за хора, вдъхващи нов живот на естеството на любовта със своята грижа и деликатност. Защото това е единственият метод, по който се възвръщаме същински. И единствено по този метод живеем истински. За любовта. С любовта. С любов.

МИРЕЛА КАРАДЖОВА

“Човек даже да не познава баба си, няма подозрение, че е имал такава ”: Аудио-визуалната апаратура “От Баба на Баба на Баба ” на Мирела Караджова изследва връзката сред поколенията, която придобива друга форма в другите животи на хората. Визуалната артистка преглежда бабата като събитие, като феномен, като сборен облик, като значим сформиращ фактор. Мирела предизвика разнообразни хора да илюстрират словесно облика на своите баби или на самите себе си от позицията на баба.

МАРИЯ МАКЕДОНСКА

Escape стая “ДА ИЗБЯГАШ ПРИ СЕБЕ СИ: стая за завръщане “. Този план е за корените на село Паволче и за хората, които го оживяват. Той е за поколенията, за тези, които са живели дълго тук и за тези, които ще продължат да живеят.

В този план има една детска градина, в тази детска градина има една стая, а в тази стая има доста мемоари. За да откриеш пътя на спомените в стаята за завръщане, би трябвало да схванеш повече за хората от селото, както и коя е твоята пътека, която минава от тук.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР