В рамките на един ден колко често обикновено чувате думите

...
В рамките на един ден колко често обикновено чувате думите
Коментари Харесай

Зает или мързелив?

В рамките на един ден какъв брой постоянно нормално чувате думите „ Много съм ангажиран! “? Колко постоянно ги изричате самите вие?

Много от нас гледат на това да „ бъдеш ангажиран “ като на причина за горделивост и даже като някакъв израз на обществен статус. В последна сметка, колкото по-зает е човек, толкоз е по-успешен? Нали по този начин? Не тъкмо. Когато следвате стадото, няма по какъв начин да изпъкнете. За да достигнете идващия стадий на кариерното си развиване не би трябвало да работите повече и да сте по-заети, а да разберете по какъв начин вършиме нещата по-различен метод. Не се поддавайте на груповата илюзия, че да си ангажиран непрекъснато е нещо положително.

Както споделя американският бизнесмен Тим Ферис в своя бестселър „ 4-часова работна седмица “: „ Да бъдеш ангажиран е форма на мързел. Това съставлява мързеливо мислене и безсистемно деяние. Заетостта най-често се употребява като опрощение за отбягване на сериозно значими, само че неуместни дейности “.

Ако сте заети непрекъснато само че не постигате мечтаните резултат – и като екип, и в самостоятелен проект, то това може да се дължи на обстоятелството, че не отделяте нужното време на тези задания, които носят със себе си действителен прогрес. С времето това се трансформира в самоизпълняващо се знамение – толкоз сте заети, че нямате време да анализирате дейностите си и изгодите от тях. Така оставате заключени в зона на претовареност и лимитирано мислене.

Нещо повече, в случай че сте откровени със себе си, бързо ще осъзнаете, че доста от дейностите, които правите, се основават на краткосрочно и реактивно мислене, при което фокусът е напълно върху „ незабавните “ задания. В резултат на това вие не успявате да някои от по-малко значимите си отговорности. Когато непрекъснато реагирате и скачате от един пожар на различен, силата ви се изхабява, а с нея и изчезва и фокуса върху дълготрайните планове. За това най-честото опрощение, което хората дават за неналичието на прогрес по значими задания, е точно прекомерната претовареност (която в действителност е прекалено разпръскване с незабавни задания, които в действителност не са изключително значими).

Важно е  да се означи, че в казаното дотук не се застъпвам за това да бездействате, а да разграничите потребните от безполезните дейности. Самата аз постоянно попадам в същия капан на претовареност, изключително в моментите, когато имам възприятието, че другите правят повече работа от мен.

 Интересното в тази ситуация е, че когато забавям темпото и отстранявам малко време за разбор и пренасочване на фокуса ми към значимите неща, резултатите му в действителност се усъвършенстват. Чрез закъснение на темпото хората и фирмите могат да ускорят постигането на мечтаните резултати в тези сфери, които в реалност играят основна роля за триумфа.

Освен това, когато човек следва един и същи модел на работа през цялата си кариера, той на процедура не напуща зоната си на комфорт (дори когато непрекъснатата претовареност се отразява на възприятието ви за пълноценност и щастие). Ако не съумеете да изградите нужната дисциплинираност и да се концентрирате върху верните действия, вие на процедура си губите времето с нещо, което не е доста по-различно от бездействието или мързелуването.

Какво може да извършите, с цел да разбиете цикъла на непрекъсната претовареност? Ето няколко съвета:

Намалете темпото

Дайте си малко свободно време. Тук може да става въпрос както за час или два, по този начин и за ден или седмица. Насрочете това свободно време в графика си и се уверете, че то няма да бъде прекъсвано от хора или технологии. Идеята тук е да излезете от режима на непрекъсната претовареност като се отпуснете и изчистите съзнанието си от непотребни мисли. Отделянето на сходни изрезки от време по-често е извънредно значимо за разбиването на цикъла на претовареност и придобиването на нова вероятност за нещата.

Идентифицирате безполезните интензивност

Ограничете  дейностите, върху които сте фокусирани, до две или три съществени области. Може да се наложи да поекспериментирате, с цел да разберете кои са в действителност значимите области, върху които да се фокусирате. Важно е да знаете, че дейностите, които изберете да вършите, би трябвало да са в най-голяма степен съответстващи на вашите и умения, с цел да имат най-голямо отражение върху основните индикатори за триумф в бизнеса. Всички останали интензивност би трябвало да бъдат делегирани или отстранени от графика ви.

Преразгледайте целите си

След като определите основните области, върху които да се фокусирате, спрете да си губите времето тези безкрайни описи със задания и вместо това помислете още веднъж за целите си, тъй че времето ви да бъде съсредоточено върху нещата, които ви носят най-големи изгоди. След това започнете да се държите виновни за осъществяването на тези основно задания – поредно и всекидневно.

Да, от време на време работата и живота могат да ви попречат да следвате в графика си, само че в случай че вземете поради тези евентуални спирания в проектите си, те не би трябвало да лишават фокуса ви от значимите неща.  

Фокусирайте се върху значимото, а не незабавното

Даването на приоритет на значимите неща е от решаващо значение за дълготрайния триумф. Лесно е да отложите значима задача като определянето на задачата на вашата компания. Може да си кажете, че това не е нещо, което би трябвало да бъде позволено по неотложност, само че това е неправилен метод. Това отсрочване води до проблеми в бъдеще – когато екипът няма ясна визия, която да следва, или известието, което компанията насочва към своите клиенти, е неразбираемо и непоследователно, рискувате да предразположите бизнеса си към неуспех.

 ..............

Сара Сабин за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР