В рамките на две седмици пътуващите в Европейския съюз ще

...
В рамките на две седмици пътуващите в Европейския съюз ще
Коментари Харесай

ЕК ще въведе нови правила за правна защита на пътуващите в съюза

В рамките на две седмици пътуващите в Европейския съюз ще могат да възвръщат парите си за анулирани полети. Това дава обещание огромен законопроект, утвърден от Европейската комисия (ЕК), чиято цел е да промени някои от настоящите сега правила за пътешестване със аероплан, трен, транспортен съд или рейс и да ускори правата на пътуващите в границите на съюза. Въпреки Брекзит отбраните ще обзет даже британците, в случай че употребяват основан в Европейски Съюз транспортьор.

Новите правила включват уточнения по отношение на възобновяване на разноските след отменяне, по-гладки пътувания при потребление на разнообразни снабдители и отбрана на пасажерите на проведени екскурзии. Те се основават на уроците, научени по време на Коронавирус пандемията. Писани са и предвид на шокиращия банкрут на туристическата компания с над 170-годишна история " Томас Кук ”, също през 2019 година Тогава освен пасажерите, само че и целият транспортен бранш пострада от настъпилия безпорядък.

Избухването на пандемията докара до всеобщо отменяне на туристически пакети и до прекратяване на нови резервации. Това сътвори голям напън върху ликвидността на туроператорите (според данни на Европейска комисия 99% от тях са дребни и междинни предприятия - б.а.).

По това време на доста пътуващи не бяха възобновени предплатените заплащания за анулираните екскурзии. При други пък се получи голямо закъснение - парите бяха изплатени, само че доста по-късно от открития съгласно европейското законодателство 14-дневен период.

Това наложи през май 2020 година Еврокомисията да одобри рекомендация по отношение на раздаването на ваучери и да акцентира на това по какъв начин те да станат по-привлекателни за потребителите. В нея беше записано и да се даде отбрана на клиента при положение на неплатежоспособност на уредника.

Туризмът играе значима роля в международната стопанска система, като съставлява над 10% от международния БВП. Преди пандемичните ограничавания

65% от европейците са пътували най-малко един път годишно

за туризъм, написа в отчета на Европейска комисия.

Настоящите промени целят Европейски Съюз да бъде по-подготвен за възможна бъдеща рецесия. Те обаче ще подобрят използването на Директивата за пакетните туристически пътувания и при нормални условия. Оценката на Европейска комисия за актуалните правила демонстрира, че законодателите единствено отчасти са постигнали задачите си и са удовлетворили потребностите на потребителите и търговците.

Много образци от практиката демонстрират, че по време на пътувания, изключително със аероплан, има забавяния с часове. Все по-често по летищата даже няма представител на самолетната компания, който да уведоми хората за зародилата обстановка и да успокои паниките им. А от време на време поради метеорологични условия пасажерите остават блокирани с дни и спят безусловно на пода. Хора описват за случаи, в които за над 4-часово забавяне на полет са

обезщетени с ваучер от едвам 15 евро

- сума, с която мъчно човек може да се храни и да си вземе напитка.

Европейски Съюз към този момент има работещи механизми по отношение на правата на пасажерите и те се признават в целия свят. Европейците имат право на премаршрутиране, възобновяване на разноските, обезщетение и/или помощ (в взаимозависимост от обстоятелствата) при нерегулярност на пътуването. Въпреки това към момента има пропуски в настоящите правила. Затова Европейска комисия упорства за преразглеждане.

Промените ще бъдат в три основни посоки: засилени права на пасажерите, отбрана на пътуващите с туроператор и осведоменост.

Комисията желае да допише съществуващото предписание за възобновяване на суми за анулирани полети в период от 14 дни. То ще важи даже в случай че пасажерите са закупили билета от туристически сътрудник. В този случай превозвачите и другите снабдители на услуги би трябвало да възстановят разноските на сътрудниците в границите на 7 дни, с цел да може по-късно те да се разплатят в период с клиентите.

Предвижда се също предплатените заплащания, осъществявани от пътуващите за пакетни туристически услуги, да

не надвишават 25% от цената

на пакета. Изключение ще са единствено случаите, в които първичните разноски са прекомерно огромни - да вземем за пример туроператорът авансово да би трябвало да заплати целия билет.

Когато самолетните компании оферират ваучери, те би трябвало да изяснят, че клиентите могат да упорстват за възобновяване на средства. Стойността на ваучерите ще бъде връщана автоматизирано, в случай че не бъдат употребявани преди края на периода им на годност.

За първи път се обмисля и отбрана на пасажерите, които комбинират разнообразни типове превоз. Европейска комисия желае пасажерите да намират по-лесно информация в действително време и да имат достъп до настояща информация при закъснения и анулирани пътувания.

Ще се афишира също дали във влака има места

за колела, както и дали е наличен за хора с понижена пъргавина.

Ако пък на някого му следва полет с прехвърляне, по новия закон той ще би трябвало да е известен какъв брой време ще му е нужно, с цел да се придвижи и да не изпусне прехвърлянето си. Когато са купили мултимодално пътешестване по силата на един контракт за транспорт (т.е. - един билет за пътешестване с няколко типа транспортни средства), потребителите ще имат право на помощ от превозвача, ако пропуснат връзка.

Пътниците с увреждания или с понижена пъргавина ще бъдат подпомагани в точките на свързване от превозвачите и операторите на терминали, когато пътуват по силата на един контракт за транспорт или през мултимодални пътнически центрове. Ако пък самолетната компания задължава подобен пасажер да бъде с компаньон, защото той се нуждае от помощ, с цел да съблюдава условията за авиационна сигурност (например да сложи защитния колан), то тя ще бъде задължена да транспорти придружителя гратис и при опция да ги настани един до различен, написа " 24 часа ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР