В рамките на два дни - 30.01.2024 г. и 31.01.2024

...
В рамките на два дни - 30.01.2024 г. и 31.01.2024
Коментари Харесай

32-ма нелегални мигранти бяха спрени на ГКПП „Видин“/ „Калафат за два дни

В рамките на два дни - 30.01.2024 година и 31.01.2024 година, на взаимния Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Видин “/ „ Калафат “ при осъществени инспекции граничните служители на реда от ГПУ - Видин и румънските им сътрудници са осуетили опити за нелегално прекосяване и транспортиране на 32-ма мигранти през границата на страната.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 1455
В товарните коли, ръководени от жители на Турция, са били укрити задгранични жители от Сирия и Ирак, измежду които имало и малолетни лица.

В един от случаите 13 мигранти са били укрити в ремаркето на товарния автомобил. В хода на следствието е било изяснено, че някои от тях имат регистрационни карти на чужденци, издадени от Държавната организация за бежанците, а другите са без годни персонални документи.

По подобен метод са били открити 19 задгранични жители в различен товарен автомобил с турски регистрационни номера.

Водачите на транспортните средства са привлечени в качеството на обвинени за осъществени закононарушения по член 280, алинея 2, т. 1, прочие 2, т. 3 и т. 4, вр. алинея 1, вр. член 18, алинея 1 от Наказателен кодекс. С разпореждане на наблюдаващия прокурор те са арестувани за период до 72 часа.

Товарните коли са конфискувани като материално доказателства по делото.

Спрямо мигрантите се водят досъдебни производства за опит за нелегално прекосяване на границата. Те са привлечени в качеството на обвинени за осъществени закононарушения по член 279, алинея 1, вр. член 18, алинея 1 от Наказателен кодекс и са арестувани за период до 72 часа.

В хода на следствието е изяснено, че един от обвинените – 27-годишният Л.Х. от Сирия, е наказан единствено няколко дни по рано за същото закононарушение.

Това е нов прийом за превозване на противозаконни мигранти и опит за извеждането им от България към Румъния. С присъединяване на турски жители – водачи на товарни коли, посредством съзнателно изменение на структурата на заключващия механизъм на товарното помещение, което се отваря, без да бъде нарушена целостта на митническата пломба, в него се качват мигранти, чиято последна цел е да доближат до страните от Западна Европа. По този метод се цели контролиращите гранични чиновници да бъдат заблудени, че товарното помещение е към този момент тествано при прекосяването на външната граница на Европейски Съюз, оповестиха от Главна дирекция Гранична полиция.



Снимка: Главна дирекция Гранична полиция

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР