В рамките на дни може да издадем виза за проучване

...
В рамките на дни може да издадем виза за проучване
Коментари Харесай

Детската болница ще е в изцяло нова сграда

В рамките на дни може да издадем виза за изследване и планиране на чисто нова постройка в границите на терена в региона на Медицинска академия за Национална детска болница. Сградата ще е висока 20 метра. Това заяви служебният министър на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова .

Комитова и сътрудника ѝ доктор Стойчо Кацаров организираха среща с родителите и представителите на Националната гражданска самодейност " За същинска детска болница ", които стачкуваха пред постройката на Министерския съвет.

Арх. Комитова изясни, че преди два дни в министерството е имало среща с всички заинтригувани участници по въпроса и с помощта на тази среща е научила много обстоятелства по проблема. 

„ През 2004 година поражда концепцията за основаване на детска болница. Тогавашното Народно заседание е поискало експертни мнения по въпроса. Тогавашното Министерство на здравеопазването е декларирало, че недостроеният корупус, за който става дума, е неспособен за потребление “, разгласи тя и добави, че вследствие на това мнение през 2011 година влиза в действие обстоен организационен проект (ПУП) за цялата територия на Медицинска академия, според който на мястото на недостроения корпус е планувана чисто нова постройка за бъдещо строителство. 

„ Влизането на един обстоен организационен проект в действие е равно на закон “, акцентира Комитова и добави, че всички, който имат капиталови планове би трябвало да се преценяват с влезлия в действие Подробен устройствен план. 
 Владимир Карамазов подари 75 000 лева от своя фотографска галерия на педиатрична болница Владимир Карамазов подари 75 000 лева от своя фотографска галерия на педиатрична болница
Владимир Карамазов показа неотдавна своята първа независима галерия, която беше с задача, а набраните 75 000 лв. подари благотворител...

„ През 2019 година тогавашното Министерство на здравеопазването афишира социална поръчка за детска болница, обвързвана с недостроения корпус. Има процедури, има обжалвания. През 2020 година има контракт с реализатор, който би трябвало да извърши тази поръчка. През 2021 година при мен идват всички участници и ми оповестяват, че от 6 месеца чакат от районното министерство да им спомага да изготвят Подробен устройствен план, в който остарялата постройка съществува като такава – недостроената постройка. В правния мир, по смисъла на Закона за устройство на територията и по смисъла на влезлия в действие Подробен устройствен план през 2011 година, няма по какъв начин в един настоящ проект внезапно да се появи една остаряла постройка. Нямаме законова норма, с която да спомагаме по този метод да се случи този план – реорганизация и дострояване на съществуващата постройка “, изясни служебният районен министър. 

Служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров сподели, че те са наясно със протичащото се и чакат да бъдат подхванати съответните ограничения от районното ведомство, защото то тях зависи ориста на плана. 

„ Здравното министерство гледа на нещата в огромния им мащаб. В детското опазване на здравето като цяло, за което построяването и на най-хубавата детска болница, няма да реши останалите проблеми на педиатричната помощ. Наред с решението за създаване на такава болница, ние ще предложим и към този момент сме предложили, спомагателни ограничения, които да подобрят като цяло детското опазване на здравето в страната “, съобщи той. 

Според него не всички деца ще могат да се лекуват в тази болница и увери, че съществуващите педиатрични отделения ще продължат да съществуват, даже и след построяването на лечебното заведение. 

„ Ние поставяме старания да се погрижим те също да бъдат в положително положение, лекарите, които работят също да получат полагащото се заплащане, почитание и статус н системата на опазването на здравето. Затова едно от първите неща, които предложих преди десетина дни, дружно с БЛС и НЗОК, че би трябвало да бъдат поправени цените на медицинските действия и те се съгласиха с това. Най-подценените действия са тези на хората, които лекуват детски заболявания. Предстои да изменим в това число и Наредбата за главния пакет „ Медицински действия “, тъй че имаме сложен метод “, разгласи той. 
 Пореден митинг против превръщането на изоставения градеж в София в детска болница Пореден митинг против превръщането на изоставения градеж в София в детска болница
В решаването на въпроса за построяването на национална детска болница още веднъж се намесват корпоративни ползи и той се преглежда без прочие..

Министър Кацаров сподели, че сегашната социална поръчка е оповестена преди година от здравното министерство. 

„ Обществената поръчка не е предвиждала боричкане на остарялата постройка. Предвиждала е реорганизация на остарялата постройка “, посочи той. 

Петкана Бакалова от Гражданската самодейност „ За същинска детска болница “ изрази удовлетворение от постигнатото по време на срещата и акцентира, че към този момент е ясно, че 40 годишното скеле сигурно ще бъде разрушено, което поставя и завършек на сегашната социална поръчка.

Тя напомни, че настояванията им са за преустановяване на порочната социална поръчка, възлагане на разбор на потребностите на детското опазване на здравето, възлагане на качествено техническо задание, осъществяване на архитектурен конкурс. 

„ Всичко това, обезпечено посредством Обществен съвет, който да подсигурява разговора с жителите и който да върне доверието в институциите. Много добре знаем, че срокът на служебното държавно управление е прекомерно къс, с цел да реализира всичко това, само че това, за което настояваме да се свърши в границите на мандата на служебното държавно управление, е преустановяване на публичната поръчка и на порочния контракт с изпълнителя “, добави още тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР