В рамките на десетото юбилейно издание на форума Атомекспо“ българският

...
В рамките на десетото юбилейно издание на форума Атомекспо“ българският
Коментари Харесай

Министър Петкова и „Фраматом“ обсъдиха съвместното сътрудничество в сферата на ядрената енергетика

В рамките на десетото юбилейно издание на форума „ Атомекспо “ българският министър на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с президента на френската компания „ Фраматом “ Бернард Фонтана.

Представителите на фреската нуклеарна компания потвърдиха интереса си към съдействие с българската страна в областта на нуклеарната енергетика.

По думите на господин Фонтана, за компанията е значимо да продължи взаимната си работа с интернационалните сътрудници, по-специално от Централна и Източна Европа. От началото на 2018-та година „ Фраматом “ е нуклеарната част на „ Арева “ и в нея са ангажирани над 2000 експерта.

Министър Петкова срещна господин Фонтана с развиването на плана „ Белене “. „ В момента търсим опция за реализация на наличното съоръжение по най-хубавия метод, тъй че да защитим националния интерес. Разполагаме с платено и доставено съоръжение по плана, лицензирана площадка, планът е нотифициран от Европейската комисия. „ Българската страна би могла да взе участие в възможната реализация на плана посредством наличните активи “, сподели министър Петкова.

Планираме до края на годината да стартираме процедура за избор на стратегически вложител. Ще се радваме, в случай че компания като „ Фраматом “ взе участие в сходна процедура, добави тя. По думите на господин Фонтана, компанията „ Фраматом “ демонстрира интерес и следи развиването на плана. „ Това е добра опция да засилим съдействието си с друга европейска страна “, акцентира господин Фонтана.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР