В рамките на българското председателство на Съвета на Европа, София

...
В рамките на българското председателство на Съвета на Европа, София
Коментари Харесай

Приходите от туризъм гонят 7 млрд. лева

В рамките на българското председателство на Съвета на Европа, София бе хазаин на срещата на високо равнище " Туризъм и стопански напредък " с присъединяване на министрите на туризма от страните членки на Европейски Съюз. В срещата присъединяване взе и кметът на Пещера Николай Зайчев, който бе част от петчленната делегация на област Пазарджик, водена от регионалният шеф Стефан Мирев. В началото на форума приветствия към участниците насочиха Валери Симеонов, зам.-министър ръководител на България, Цвета Караянчева, ръководител на Народното събрание на България, Николина Ангелкова, министър на туризма на България, Елжбета Биенковска, еврокомисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и дребни и междинни предприятия и Зураб Пололикашвили, общоприет секретар на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации.

В няколко разнообразни панела участниците в срещата на високо равнище разискаха туристическата промишленост като резистентен фактор за стопански напредък и като фактор за консолидиране на хора, артикули и услуги в Балканския район, както и политиките на Европейски Съюз за развиването на туристическия бранш във връзка с конкуренцията, отбраната на потребителите и общите начинания. Обсъдени бяха и ограничения за възстановяване на сигурността и привлекателността на туристическите дестинации, както и новия облик на Западните Балкани като район на разцвет и мир.

Участниците разискаха и предложение на българския министър на туризма Николина Ангелкова да се сътвори Софийска карта на 100-те европейски туристически обекта. Целта е тя да бъде спомагателен генератор на интерес на туристите към Европа и да притегли повече гости към Стария континент от далечни дестинации, като Китай, Япония, Индия и Съединени американски щати. Идеята е на основата на българския опит с триумфа на картата на 100-те национални туристически обекта.

По думите на министър Ангелкова туризмът обезпечава 12% от европейските работни места. Така секторът се подрежда измежду първите три стопански бранша, допринасящи за основаването на БВП. Тя акцентира значимата роля на бранша за стопанската система на всяка страна и посочи извънредно положителните резултати на България. Общият брой задгранични туристически визити през 2017 година са 8,882 млн. и се регистрира повишаване от 7,6 на 100 по отношение на година по-рано. От тях максимален дял имат визитите от страните членки на Европейския съюз. През 2017 година те са били повече от 5,45 млн., което е над 61 на 100 от всички задгранични пътувания до нашата страна през 2017 година Ръстът е с 8,2% по отношение на година по-рано. Приходите от интернационален туризъм в България нарастват с 9,1 на 100 за интервала януари-ноември 2017 година, съпоставено със същия интервал на 2016 година В безспорна стойност постъпленията от интернационален туризъм през 11-те месеца на предходната година  доближават над 6,6 милиарда лева

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР