В рамките на 24 часа две донорски ситуации предоставиха възможност

...
В рамките на 24 часа две донорски ситуации предоставиха възможност
Коментари Харесай

Петима получават шанс за живот при две донорски ситуации

В рамките на 24 часа две донорски обстановки предоставиха опция за живот на петима души, съгласно информация от Кампанията за поддръжка на донорството и трансплантацията „ Да. За живот ".

Първата обстановка, в която 56-годишен мъж стана донор, беше осъществена в УМБАЛ Свети Георги в Пловдив, откакто околните му дадоха единодушието си. Донорството беше координирано от доктор Димитър Казаков. В Военномедицинска академия (ВМА) екип, управителен от проф. Никола Владов, извърши 6-часова чернодробна трансплантация на 45-годишен мъж, който сега е постоянен и съответен.

Двете бъбреци на донора бяха трансплантирани сполучливо на две дами на 41 и 42 години в Университетска болница „ Лозенец ", под управлението на доктор Борил Петров и доктор Катина Стойчева. Операциите минаха сполучливо и пациентките също са в устойчиво положение, съгласно информация от УМБАЛ „ Лозенец ".

Сърцето на донора в началото беше препоръчано на българските лекари, само че без подобаващи реципиенти, то беше оповестено в платформата #FOEDUS за трансграничен продан на органи. Въпреки че в Румъния също не откриха подобаващ реципиент, медиците от Унгария съумяха да вземат сърцето, с цел да го трансплантират на нуждаещ се пациент в тяхната страна.

Също в границите на 24 часа, в УМБАЛ „ Св. Георги " в Пловдив беше осъществена друга донорска обстановка, само че заради съществени медицински аргументи, органите не бяха подобаващи за трансплантация у нас. Те също бяха оповестени във FOEDUS, а през днешния ден екип от Хамбург ще вземе черния дроб на 61-годишния донор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР