В Раковски ври и кипи! Чакат чудо след папата Борисов

...
В Раковски ври и кипи! Чакат чудо след папата Борисов
Коментари Харесай

Преди папата: Кметът на Раковски с потури на седянка

В Раковски ври и кипи! Чакат знамение след папата Борисов инспектира Раковски преди визитата на папата

Николай Чапански, създател и водещ на фолклорни излъчвания по Радио Пловдив

[email protected]

Софра на зелената морава в парка на щъркелите си спретнаха жителите на село Белозем при започване на Светлата седмица. Инициативата за общоселското забавление на втория ден от великденските празници бе на новото читалищно управление, подкрепено и от локалната власт. Единственото изискване за присъединяване в седянката беше всеки клиент да е с национална носия, както да си носи от у дома нещо за ядене и пийване. Това разгласи ръководителят на белоземското читалище Генчо Тодоров, който пръв поведе хорото с танцовата си школа.

Най-малките участници в първата седянка навън бяха на 2 годинки, а най-възрастните - доайените в читалищната активност. Старт на общоселското забавление даде отец Петър, който отслужи празничен богослов, а след него се заредиха песни и кръшни хора от всички креативен колективи в селото. Най-хубави пролетни песни от чистия фолклорен извор изпяха: женска група „ Сребра “, кръстена на името на реката, която пресича Белозем, група „ Геренче “, мъжката група „ Иван Михов “, танцова школа „ Тодорови “, певческа група „ Настроение “. Запомнящо беше и присъединяване на най-младата гайдарска групировка с началник Атанас Младенов.

Седянката по остарял български бит почете и кмета на община Раковски Павел Гуджеров. Той пристигна със фамилията си, всички облечени в национални носии. Кметът, който в понеделник ще посреща папа Франциск, си беше набавил потури по размер, а софрата му беше разпъната върху шарени черги на ливадата, по този начин, както е било преди 100 години. Имаше посетители от Съединение, Рогош, Маноле. Организаторите спретнаха конкурс за най-шарено яйце и първото място бе отредено за Дария Гуджерова, второто за Виктория Михова и третото за Гергана Кобанска. Най-здравото яйце-борец в общата конкуренция стана това на Николай Колев, а дребният Алекс Лазаров изненада всички с песенната си заложба.

Мъжката певческа група „ Иван Михов “ извърши и най-новите си песни, които са разучили през последния месец. Скоро гласовитите мъже се завърнаха с най-голямата премия от фестивала „ С песните на Кичка Савова “ в свиленградското село Сладун, показа ръководителят Ирена Неделчева. В нея пее и кметът Иван Тачев, който показа софрата на общинския кмет.

Белозем се подрежда до 20-те най-големи села в България и второ по величина в Пловдивска област след карловското Розино. На 18 май ще е празникът на Белия щъркел.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР