В работата ми като психотерапевт често се срещам с хора,

...
В работата ми като психотерапевт често се срещам с хора,
Коментари Харесай

5 начина на мислене, които ни пречат да бъдем щастливи

В работата ми като психотерапевт постоянно се срещам с хора, които неотдавна са претърпели травматични събития или са потърпевши при трагични условия. Също толкоз постоянно обаче работя и с хора, които намират за мъчно да бъдат щастливи, даже когато им се случват хубави неща.

Независимо дали става въпрос за хора, които не са се зарадвали на дълго чаканото покачване в работата, или за такива, при които позитивните събития носят единствено спомагателен стрес и тревога, някои хора просто не могат да си разрешат да бъдат щастливи. Често те задават въпроси от рода на „ Защо не мога да бъда благополучен, откакто получих това, което желаех? “.

Истината е, че техният проблем не идва от самите събития и преживявани, а от метода им на мислене. След многократни срещи с хора, изпитващи сходни усложнения, забелязах, че те споделят няколко общи убеждения, които ги карат да се усещат зле, даже когато им се случват положителни неща. Ето ги и тях:

1. Когато се случи нещо положително, постоянно следва нещо неприятно

Случвало ли ви се е да спечелите от лотарията и да бъдете завладени от мисълта, че до момента в който пресичате улицата ще ви блъсне кола? Невъзможно е да бъдете щастливи, до момента в който чакате да ви се случи нещо неприятно.

За страдание, доста хора имат вяра в това, че всяко положително в техния живот не остава „ ненаказано “ и че след него постоянно следва нещо неприятно. Това очакване се трансформира в едно самобитно самореализиращо се знамение, тъй като тези хора постоянно намират нещо негативно(или си го основават сами), което да укрепи тяхната религия в тази доктрина.

2. Не го заслужавам

Трудно е да се радвате на триумфите си, в случай че мислите, че не сте си ги заслужили. Може би сте наследили благосъстояние от отдалечен родственик или пък сте почнали нов връзка, която е прекомерно хубава, с цел да е истина. Каквито и да са аргументите, в случай че мислите, че не заслужавате да бъдете щастливи, няма по какъв начин да можете да се зарадвате на нито едно положително събитие във вашия живот.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР