В работата има малко неща, които са по-важни от управлението

...
В работата има малко неща, които са по-важни от управлението
Коментари Харесай

Нова работа - нова репутация

В работата има малко неща, които са по-важни от ръководството на репутацията. Макар че достоверността се прави оценка като върхово качество, към което всеки би трябвало да се стреми, и редица специалисти поучават да не слагате маска на работното място, обстоятелствата са, че хората биват назначени на работа, нараснали или уволнени на база това, което останалите мислят за тях. Това, което другите виждат у нас, от своя страна зависи от нещата, които вършим.

Ако стартирате работа на ново място или в нова роля, от сериозно значение е да оставите положително усещане у останалите и да се визиите във допустимо най-хубава светлина. Обичаме да използваме фразата „ Никога не съди за книгата по корицата ", само че истината е, че човек не получава втори късмет да направи положително първо усещане. Изследванията демонстрират, че множеството хора си вадят изводи за интелигентността и характера на останалите в границите на 30 секунди от първата им среща. На всичко от горната страна, тези на пръв взор прибързани заключения доста постоянно се оказват доста по-точни, в сравнение с си мислите.

Предвид казаното дотук, има няколко неща, които може да извършите, с цел да спечелите уважението и благосклонността на вашите сътрудници, когато започнете работа на ново място.

Отделете особено внимание на репутацията на вашия началник

Изследванията демонстрират, че новодошлите чиновници реализират по-голям триумф със основаването на положително усещане, когато се научат да декодират взаимоотношението на своя началник с другите му подчините, и по особено метода, по който той гледа на останалите си служащи. Това може да звучи като нещо от книга на Макиавели, само че действителността е такава.

Повечето мениджъри дават високи оценки на чиновниците, с които се схващат по-добре и които извършват желанията им. Понякога тази наклонност се отразява отрицателно на най-талантливите чиновници, които отхвърлят да угаждат на прищевките на своя началник. Това изяснява и срещата при някои чиновници бездна сред триумфа им в работата и действителния им принос към организацията. Това е несъмнено и една от аргументите да има толкоз доста некомпетентни водачи в бизнеса. Независимо дали желаете да го приемете, доста хора получават заплащане за метода, по който се държат, а не толкоз за приноса си към организацията,

Вашият професионален триумф е правопропорционален на способността ви да разбирате и предсказвате държанието на вашия началник. Нито една тактичност за оставяне на положително усещане няма да бъде ефикасна, в случай че тя не е подкрепена от схващане на метода, по който вашия началник вижда света – какво харесва и какво не.

Добрата вест е, че човек относително елементарно може да се запознае с репутацията на своя началник. Просто разпитайте останалите си сътрудници и отделете време, с цел да наблюдавате държанието на шефа си в работата.

Бъдете съпричастни

Мнението на останалите за вас зависи значително от това какъв брой им напомняте за самите тях и дали споделяте техните полезности и визии. Емоционалната интелигентност(EQ) обаче е едно качество, което има универсална стойност – то е скъпо във всяка просвета, организация и промишленост.

Макар че има голям брой разнообразни модели и проби за EQ, те всички включват едно сериозно „ меко “ умеене – съпричастност. Добрата вест е, че съпричастността не дива по-рождение, тя е качество, което може да бъде добито и усъвършенствано. Този развой изисква най-много следи на другите и схващане на техния светоглед. Може да засилите съпричастността си, като си създадете навика да се поставяте на мястото на другите в най-различни обстановки.

Макар че всичко това звучи банално, ние живеем в свят, в който се счита за обикновено хората да бъдат захласнати егоцентризъм и да мислят единствено за личните си потребности и стремежи. Дискриминацията, предразсъдъците и стандартите са аспекти на същата тази психическа норма. За нас най-важното е да се усещаме добре и да подхранваме егото си, даже и цената на унижение на останалите и омаловажаване на техните достижения.

 Антидотът против това е един – действайте по подобен метод, по който би работил човек, който се интересува повече от потребностите на другите, в сравнение с от своите лични. Както към този момент казахме, хората се интересуват повече от личните си потребности, тъй че проявата на сходен интерес от ваша страна ще остави у тях положително усещане и ще ви завоюва благосклонности.

Каквото и да вършиме, бъдете поредни

Проблемът с носеното на маска не е в това, че се държите по метод, който не е натурален за вас, а в това, че в един миг спирате да го вършиме. Изследванията демонстрират, че хората избират да контактуват с други, които са поредни в своето държание. Това значи, че всички нетипични, безредни и непредсказуеми дейности, който прави един човек, се отразяват отрицателно на обществения му статус измежду останалите. Всъщност, в случай че има едно в действителност правилно определение на по този начин хвалената „ достоверност “, или най-малко в смисъла, в който тя се употребява от специалистите в обществените връзки, то е обвързвано с правилото на последователността. Ние не бихме нарекли достоверен човек, който преди този момент не е показал висока степен на поредност в това, което споделя и прави. Разбира се, за предпочитане е да бъдете поредни във вашата съпричастност и сърдечност, само че в случай че характерът ви не е подобен, хората ще бъдат по-склонни да ви одобряват макар всички вашите дефекти, в случай че свикнат с тях

Управлението на репутацията е от сериозно значение за професионални триумф. Това важи в още по-голяма мощ, когато става въпрос за започване на работа на ново място. За това е значимо да се държите добре с вашите сътрудници, да бъдете поредни в думите и дейностите си и да обръщате внимание на желанията на вашия началник.

И в случай че въпреки всичко желаете да извадите на цялостен показ непримиримата, безредната и нецензурираната версия на вашата еднаквост, не се тормозете. Винаги може да извършите това пред вашите близкия другари и родственици, тъй като те най-вероятно са се научили да ви обичат(или най-малко толерират) макар всичките ваши дефекти.

...........................

Томас Чаморо-Премужич , психичен профайлър и специалист по ръководство на гения, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР