Холивудските писатели се съгласяват да прекратят петмесечната стачка след нова студийна сделка

...
В публикация в социалните медии профсъюзът заяви, че е постигнал
Коментари Харесай

В публикация в социалните медии профсъюзът заяви, че е постигнал „предварително споразумение с AMPTP“ и неговият комитет за преговори сега е „гласувал единодушно за препоръчайте го".

Стачката приключва в 12.01 сутринта тихоокеанско време (8.01 сутринта BST) в сряда, каза WGA.

Споразумението означава, че повечето минимални заплати ще се увеличат с 5%, след това с 4% през следващата година и 3,5% през 2025 г., добави той.

В това са включени и остатъчни плащания - когато писателите продължават да печелят пари за работата си, когато предаванията се излъчват по телевизията или се продават на стрийминг услуги - нещо, което студиата първоначално отблъснаха.

Сега има и плъзгаща се скала за размера на стаите за сценаристи, като предаванията, които се изпълняват за повече от 13 епизода, трябва да имат поне шест сценаристи. Те също така ще трябва да бъдат наети най-малко 10 седмици, докато програмите са в процес на разработка, или три седмици на епизод за излъчване на предавания.

Сценаристите също са постигнали отстъпки за здравеопазване и пенсии.

Освен заплащането и условията, писателите спечелиха споразумения за това как се използва AI, което се превърна в един от ключовите въпроси на стачката.

Сделката на холивудските писатели е обяснена

Прочетете повече:

Съгласно условията на сделката, сюжетните линии, генерирани от AI, няма да се разглеждат като "изходен" материал и писателите не могат да бъдат карани да използват технологията в работата си.

Въпреки че стачката ще приключи, членовете на гилдията ще трябва да ратифицират споразумението, като гласуването ще се проведе между 2 октомври и 9 октомври.

Но междувременно членовете се насърчават да се върнат към работа.

Късно вечерните токшоута в САЩ, водени от хора като Джими Фалън и Джон Оливър, са сред първите, които се завръщат на екрани.

Дрю Баримор, която води свой собствен чат шоу по CBS, беше критикувана по-рано през месеца, че реши да върне чат шоуто си по време на стачките, като някои я наричаха „краста“ – термин, използван за някой, който пресича линията на пикет.

Докато самото й шоу не беше обхванато от стачката, сценаристите на Баримор бяха - и тя в крайна сметка отложи завръщането на шоуто.

Щракнете, за да се абонирате за Backstage, където и да получавате своите подкасти

Докато сценаристите могат да се върнат на работа, холивудските актьори все още стачкуват срещу студиата в AMPTP.

Членовете на SAG-AFTRA (Гилдията на екранните актьори – Американската федерация на телевизионните и радио артисти) се борят за техните собствени сделки по въпроси като заплахата от изкуствен интелект, остатъците и здравеопазването.

Членовете на WGA бяха насърчени да се присъединят към пикети в знак на солидарност с актьорите, където наскоро бяха забелязани звездите Ричард Гиър и Педро Паскал дни.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР