В публичното пространство все повече се спряга името на депутата

...
В публичното пространство все повече се спряга името на депутата
Коментари Харесай

Гласят Любомир Каримански от ИТН за нов управител на БНБ?!

В общественото пространство от ден на ден се спряга името на депутата от „ ИТН “ (ИТН) Любомир Каримански за новия шеф на Българската национална банка (БНБ). Мандатът на гуверньора на институцията Димитър Радев изтече през юли. Миналата седмица Каримански оглави парламентарната Комисия по бюджет и финанси и изненадващо още на първото съвещание той предложи да се вкара точка за приемане на процедурни правила за избор на шеф на Българска народна банка.
Кой е Любомир Каримански?

Кримански е някогашен изпълнителен шеф и ръководител на управителния съвет на „ Инвестбанк “ в интервала 2011 – 2015 година. Преди това заема същите постове в „ Търговска банка – Д “. По този мотив писателят Калин Тодоров написа във Facebook:

Каримански е дълготраен изпълнителен шеф на " Демир банк ", трезорът на Фуат Гювен. Него го помня от средата на 90-те, когато работех в " Братя Василеви " и той изкупи безмитните им бензиностанции на Калотина и Капитан Андреево. Лека, бавно Гювен, който е и турски гражданин, стана един от най-богатите българи. Той е финансовият тил на Движение за права и свободи и даде пари на Ахмед Доган, да си купи Топлоелектрическа централа " Варна. След " Демир банк ", Каримански пое " Инвестбанк ", трезорът на Петя Славова, протежето на Любен Гоцев. Но това е един различен диалог. А може и да не е. "

Като началник на банките на Фуат Гювен и Петя Славова, Каримански постоянно е бил подозиран от хора в сектора за връзки с държавна сигурност. Три инспекции на комисията по досиетата обаче не откриват такива данни за него. Въпреки това по един или различен метод двамата крупни работодатели на Каримански преди да се захване с политиката при Слави Трифонов, са посочени в общественото пространство за връзки с Държавна сигурност.

Прави усещане, че множеството от хората в „ ИТН “, с ръководител Слави Трифонов, бяха набрани с кастинг, само че не и Любомир Каримански. Той е измежду седемте членове на арбитражно контролна комисия на партията, която е вторият по значимост орган след изпълнителния съвет където са сценаристите доени – Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Драгомир Петров и Филип Станев.

Според осведомени Любомир Каримански и Слави Трифонов се познавали от родния си край и били в другарски връзки от години. Банкерът е родом от дребното градче Койнаре до Червен бряг. Роден е през 1971 година. Завършил финанси в УНСС, А по-късно специализира в Гърция Англия и Съединени американски щати.

По мотив зародилите въпроси " Флагман " потърси за коментар Любомир Каримански. Ето какво сподели той:

- Г-н Каримански, има спекулации, че Вие може да се претендентите за шеф на Българската национална банка (БНБ). Това допустимо ли е?

- Засега си остава в границите на спекулациите, до момента в който това не стане факт.

- Не го изключвате?

- Аз кардинално нищо не изключвам в този свят. Всичко е допустимо. Нали виждате, нямаше да има бежанци, в този момент има бежанска вълна. Всичко е допустимо.

- А за Вас се приказва, че сте бил в банката на Петя Славова („ Инвестбанк “) и на Фуат Гювен – непосредствен до Движение за права и свободи. Как отговаряте на това?

- Айде да ви кажа каква е истината. Бил съм повече от 18 години с доцент Стоян Александров в УНСС. Не се срамя от това, дори дръзвам да кажа, че доцент Стоян Александров е почитан, най-малко от мен, Бог да го елементарни, тъй като към този момент не е сред живите. И той като ръководител тогава на Надзорния съвет на „ Демирбанк “ още, тъй като има разлика сред притежателите по това време и по-късно, когато Фуат Гювен купува банката, - тогава ме предложения да бъда негов консултант в банката. И съм бил една единствена година. За страдание, всички тиражират една безусловно погрешна информация, че аз съм бил в управлението четири години и така нататък Нищо сходно. Аз съм бил от юни 2006 година до ноември 2007 година - това може да се покаже и потвърди.

- А за другата банка - „ Инвестбанк “?

- Да, ще ви кажа всичко... Ако това е по този начин и тези, които го споделят, било то от останалите протестни партии или каквито и да са, - доста е значимо да се спомене, че Стоян Александров също по този начин беше в „ Движение 21 “ и той беше заместител на Татяна Дончева. Нека истината да бъде казана по този начин, както би трябвало да бъде.

- Защо замесваме Стоян Александров в цялата обстановка?

- Защото аз съм бил негов консултант в „ Дбанк “. Стоян Александров е един почитан финансист, министър на финансите е бил. Намесвам го, тъй като съм бил в тази банка. Не съм непосредствен и няма по какъв начин да съм непосредствен на Фуат Гювен, тъй като не сме били в никакъв случай дружно по някакъв метод.

- Не го ли познавате? Работил сте за него.

- За него не съм. Има разлика. Аз съм работил за банката. Банката е лицензирана от Българска народна банка. Има огромна разлика.

- Но е значимо и кой е притежателят.

- Важно е. Точно това ви споделям. Когато аз започнах работа, притежателите бяха турска компания. След което Фуат Гювен купи банката, само че аз съм работил като консултант на банката. Питайте Българска народна банка за какво са дали банката на него, не мен.

- Обаче не виждате ли някакъв самобитен спор на ползи в това народен представител и началник на бюджетната комисия да е претендент за шеф на Българска народна банка?

- Искате да ограничите правата на някого ли?

- Не, само че не наподобява добре.

- Това дали наподобява или не наподобява добре... какво значи не наподобява?! Вие желаете човек, който, примерно, има някакви качества, да не се кандидатира за нещо. Тогава, в случай че има спор на ползи, всеки е подготвен да съобщи спор на ползи и той да не взе участие в тази процедура, в случай че той е ръководител или не е ръководител. Т.е. аз, в случай че съм ръководител и вземам участие, хипотетично казано, аз няма да ръководя комисията. Точно по тази точка няма да ръководя комисията, несъмнено. Това е напълно друго нещо. Но това е чиста догадка и нечиста сделка сега.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи.
Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР