“В процес на обсъждане между МОСВ и МТСП е да

...
“В процес на обсъждане между МОСВ и МТСП е да
Коментари Харесай

Министър Борислав Сандов: Не може да насърчава горенето на въглища, но енергийните помощи няма да отпаднат


“В развой на разискване сред Министерство на околната среда и водите и МТСП е да бъдат прекъснати енергийните помощи за въглища, изключително в градовете, в които имаме потвърдено превишаване на нормите за фини прахови частици” - това разгласи преди дни министър Борислав Сандов от трибуната на Народното събрание.

Държавата не може да е участник в процеса на замърсяване на въздуха, като поддържа горенето на въглища. Но по какъв метод хората ще бъдат насърчавани да изберат други възможности за отоплението си?

“Като се трансформират обществените помощи за енергийно бедните семейства, тъй като тези помощи не са дефинирани правилно” – безапелационен е министър Сандов и прецизира разбирането на процеса по този начин:

“Енергийните помощи не могат и няма да отпаднат, тъй като в страната има семейства, които се нуждаят от тях. Помощите за въглища обаче би трябвало да се трансформират, да вземем за пример като част от сметката за електричество или като опция за закупуване на биомаса, която има ниски равнища на излъчвания с фини прахови частици. На този стадий помощите за дърва за огрев също няма да отпадат, тъй като в някои обитаеми места това би основало проблем за доста хора.

Ние първо би трябвало да дефинираме какво е енергийно оскъдно домакинство, а на идващия стадий да спрем да даваме на хората въглища, като ги сменяем с подкрепяне за различен тип отопление. На третия стадий би трябвало да се опитаме да решим казуса с енергийната беднотия, само че освен като дофинансираме това, което семейството не може да си разреши. Ако до в този момент добавяхме малко повече подкрепяне всяка година, можехме още преди пет години да сме решили казуса, като сме създали дома на това домакинство енергийно по-ефективен, тъй че то да може да покрива с по-малко разноски своята сметка за отопление през зимата.

Важно е да приемем, че са нужни промени в метода ни на живот, в това число и в метода на отопление. И дори не толкоз поради предстоящото отрицателно решение на Съда на Европейския съюз против страната ни за непостигнати правила за качество на въздуха, а тъй като е по-полезно за всички нас да живеем в надеждна и чиста околна среда, която ще ни направи по-здрави хора.”

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР