В противопоставянето между Русия и Запада ще спечели този, който

...
В противопоставянето между Русия и Запада ще спечели този, който
Коментари Харесай

Кога ще приключи СВО: Борис Рожин дава неудобни, но честни отговори

В опълчването сред Русия и Запада ще завоюва този, който има повече запаси. Друг вид няма. А Съединените щати съзнателно забавят боевете в Украйна, с цел да отслабят Русия, да понижат нейния капацитет и да я лишат от нейната стопанска система и запаси. Води се война на безсилие. Колко ще продължи? И какво е настоящето състояние на фронта? Нека поговорим за това с военния специалист Борис Рожин.

Вероятността за пробив на юг на цялата съветска защита е към 40-50% до края на 2023 година Това мнение изрази Трент Мол, шеф по разбори в Агенцията за военно разузнаване на Съединени американски щати. Ограничените муниции и влошаващото се време ще създадат това доста мъчно, сподели той.

Както написа The Economist, в случай че Украйна ускори военното си наличие към Работино, с цел да резервира позициите си, в случай че притокът на муниции продължи, това ще усили способността й да направи нов пробив през идната година. Въпреки това нито западни, нито украински публични лица не могат да оценят дълбочината на съветската защита и какъв брой мъчно ще бъде за украинските въоръжени сили да обхванат в тях с бронирани машини.

Според неназован представител на администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, чието мнение е представено от списанието, на Киев му остават към 6-7 седмици за контранастъпление. В същото време има някои различия в американското управление по отношение на това дали то въобще ще успее да реализира някакъв прогрес през този интервал. Защото украинските въоръжени сили, трансферирали по-голямата част от запасите си на бойното поле още преди пробива на втората линия и понесли огромни загуби при опита за пробив, надали ще съумеят да стигнат надалеч.

Ако погледнете бойното поле след пет години, то може да наподобява съвсем същото.

- сподели почитан чиновник на американското разузнаване.

В същото време той акцентира, че качеството както на съветските, по този начин и на украинските сили понижава с времето. Водещият на " Първи съветски " Юрий Пронко беседва с военния специалист Борис Рожин за обстановката на фронта в предаването " Царьград. Главное ".

За какво Съединени американски щати похарчиха 200 милиарда $?

Юрий Пронко: Борис, да стартираме с тези контролни числа, които апропо се изричат и от съветски военни. Казват, че на въоръжените сили на Украйна остават към пет-шест седмици - и това е всичко. Съгласни ли сте с тази теза? Не е ли прекомерно сладко от наша позиция, че те са съвсем изтощени и ние просто би трябвало да се задържим? Поглед на експерт?!

Борис Рожин : Тези заключения са свързани на първо място с предстоящите метеорологични условия. Защото още през октомври ще има мощно размекване на почвата, ще вали и ще бъде много мъчно да се движите отвън автомагистралите. Които също се доубиват.

Видяхме какво се случи при опит за придвижване в колони със западна бронирана техника. Когато направиха пътища в минни полета, а по-късно ги затрупаха в тези коридори. Следователно, в условия, когато цялата земя ще бъде разкаляна, множеството бронирани транспортни средства, изключително колесните, няма да могат да се движат обикновено. По същата причина предходната есен, предходната пролет и тази пролет там нямаше интензивни борби.

Сега те интензивно, даже свръхинтензивно, употребяват тези запаси, които бяха предопределени за развиване на триумфа след пробива на нашата отбрана. Според техните проекти това трябваше да стане още през юни-юли, след което да вкарат 82-ра бригада и така нататък и да стартират нахлуване към Токмак и други обитаеми места. Но те не съумяха да пробият защитната линия. Следователно тези сили се изразходват интензивно за развиване на триумфа...

- Борисе, но чакай! Ако четете западната преса, слушате украински представители, киевски представители, тогава те към този момент са пробили всичко! Те пробиха!

- Нека бъдем съответни точка по точка. Ето, Пятихатки. Боевете там се водят от 4 юни. А Пятихатки в този момент са в „ сивата “ зона, врагът не съумя да ги окупира изцяло, още по-малко да напредне някъде. Това е задънена улица.

По-нататък. Обстановката в региона на Работино. Врагът в никакъв случай не завладява изцяло Работино. Той управлява севера и част от центъра на селото, а нашите са на юг. Противникът не съумя да пробие Работино на юг. Височините, които се намират зад Работино и отиват към Вербовое, също не са заети от врага. И Вербовое не е окупирано от врага.

В тази посока, да, врагът е напреднал. Вклинен сред Вербовое и Работино, той се натъква на хълмове, които не може да преодолее. И в този момент той се пробва да стартира „ месни офанзиви “ на Вербовое, пробвайки се да разшири фронта на настъплението. И идващият месец най-вероятно ще мине в такива офанзиви. Може би с цената на невероятни старания те ще се укрепят в Работино и даже ще завладяват Вербовое.

Но и Вербовое, и Работино са част от опорната зона на първата защитна линия, главната. А има и прословутите изкопи, или „ зъбите на дракона “. Така наречената " линия Суровикин ". А те даже не я приближиха. Там нямаше сериозен прогрес. Но боевете при Работино, и при Вербовое, и за височините сред тези две обитаеми места ще продължат през идващите седмици.

След това Времеевския перваз. Продължават боевете в региона на Урожайни и Старомайорски. Украинските въоръжени сили пропълзяха в Урожайное и част от Старомайорское. Но те не съумяха да напреднат по-нататък, разчитайки на тези села, на юг, в посока Старомлиновка, която желаеха да завладяват още през юни.

Има офанзиви против Новодонецкое и Новомайорское. Това още веднъж е опит за излизане от тази задънена улица, която се е появила там, и опит за пробив сред Времевския перваз и Угледар. Което беше напълно предстоящо. И там заради съсредоточаването на артилерия се пробват да смелят защитата ни.

Но всичко това е постепенно натискане и прогрес. Там пробиви няма, даже и близо. И за какви линии на отбрана приказват?

Тук The Economist написа, че Агенцията за отбранително разузнаване на Пентагона е заложила на 2024 година

- Това е разумно. Защото американските стратези, несъмнено, към този момент схващат резултатите от тази атака. И тяхната задача не е да се занимават с военна агитация. Те към този момент би трябвало да преминат към въпросите за подготовката на есенно-зимната акция и идната година от войната.

Защото политиците, които са обвързани с резултатите от тази атака, както в Украйна, по този начин и в Съединени американски щати, не могат да кажат: о, извинете! Похарчихме съвсем 200 милиарда $ - и това постигнахме... Не можете, откакто сте похарчили 200 милиарда $, да визиите като триумф село Урожайное? Или някакъв Ровнопол?

Това не може да се показа на обществото, тъй като ще се смеят. Защото ще попитат: къде отидоха тези пари? Да не приказваме за големите загуби от 66 хиляди души единствено в южното направление. Цифрата е публична.

Разбира се, резултатът не дава отговор на разноските. Следователно те ще вземат поради грешките, които са позволени от тях и които са употребявани от нашето командване.

Нашето командване организира доста способена Запорожка стратегическа отбранителна интервенция. В това нашият Генерален щаб надигра и противниковия Генерален щаб, и съветниците на НАТО. Виждаме изказвания, че са подценили съветските минни полета, подценили са упоритостта и самоотвержеността на съветските бойци. Тоест признават грешките си.

Нашият Генерален щаб взе поради тези точки доста по-добре от командването на съперника. Затова сме много оптимисти за развиването на обстановката. Въпреки че към момента има разнообразни оперативни и тактически рецесии, свързани с опитите на врага да пробие някъде.

Ще се бият до последния украинец

- Борисе, ето известната заповед на Министерството на защитата, на към този момент пенсионирания Алексей Резников, във връзка с инфектираните с ХИВ и туберкулозните, с нервни разстройства и така нататък Всъщност това е ужасна покруса! Добре ли те чух или можеш да ме поправиш тогава, има ли мобилизационен запас? Извинете за цинизма ми.

- Разбира се, че има. И те набират няколко хиляди души дневно тъкмо по метода който виждаме във видеоклиповете. Най-вероятно ще награбят 200-250 хиляди в идващите 3-4 месеца и още толкоз по-късно. След към шест месеца те ще се опитат да съберат до 500 хиляди. Защото ресурсът им от доброволци е привършен. Остават хора с увреждания, студенти, дами...

Някои считат, че изказванието, че ще се бият до последния украинец, е някаква фигура на пропагандата. Но ето, вижте! Те загребват всеки, до който могат да стигнат, който не може да избяга или да се откупи. Хората всъщност са държани заложници от личния си нацистки режим. И те са първите изоставени. Бързо са подготвени и хвърлени в офанзива. Така че съветската войска ще изразходва муниции и ще бъде допустимо да се стреля с артилерия по разпознатите съветски позиции. И по този начин пазят ядрото на някои от бригадите си. Така работят!

Казват, че в този момент Украйна има към 300-400 хиляди безвъзвратни загуби. Но мисля, че ще разберем същинската цифра след войната.

Очевидно е, че считат да продължат да се борят в този дух. И в един миг ще възникне въпросът за попълването на тези съществуващи бригади. Което, несъмнено, не може да бъде обезщетено от никакви наемници или членове на НАТО, даже постоянни, които се крият под маската на „ наемници “. Необходимо е постоянно попълване на работната мощ. И в случай че това не е по този начин, тогава начело стартират доста съществени проблеми.

Когато се борим дълго време, ние, несъмнено, имаме повече преимущества. Защото не сме направили втора вълна на готовност. Всичко минава през контракт, през ЧВК и други структури, където не престават да вербуват хора. И по този начин, към 200 хиляди души също се включиха непринудено, с изключение на контракти и други неща. Засега това ни се попълня и като цяло държим фронта.

Да, несъмнено, има проблеми в разнообразни области. Но колкото и да се надява врагът да повтори обстановката с Балаклея предходната година, той не съумява да го направи. Защото в този миг, жестоко казано, просто нямаше задоволително хора. И в този момент, когато числеността на групировката на съветските въоръжени сили се усили, а Украйна заради загубите не съумя да усили доста числеността на войските си, пораждат огромни проблеми. И ще се стремят с всички сили да усилят набирането в армията на хора, на които може да се даде автомат и да се пратят на кръвопролитие.

Но президентът на Украйна Владимир Зеленски и неговото обграждане осъзнават ли какво вършат? Според вас.

- Със сигурност! Но след всичко, което са създали, те не могат да се откажат от властта. Всъщност тези хора станаха военни нарушители, които проведоха геноцида на личното си население, установявайки намерено нацистки, терористичен режим. При всяко повече или по-малко съответно държавно управление те незабавно ще бъдат изправени пред съда.

Следователно тяхното бъдеще е да ограбят колкото се може повече тук и по-късно да избягат на Запад. Освен това те имат активи в Лондон, Абу Даби и Дубай. И жилища и пари. Плюс панамските офшорки на бандата на Зеленски. Американците даже го потвърдиха...

Тяхната орис е ориста на прословутите водачи на Южен Виетнам. Имаше водачи на марионетното държавно управление на Афганистан, които се вкопчваха в колесника на излитащите самолети...

Тези хора не се свързват с Украйна. Тук печелят пари и обслужват ползите на своите господари, които са ги конфигурирали. Същият нов министър на защитата Рустем Умеров е чисто американска креатура. И в случай че нещата не им вървят, просто отпътуват в чужбина. Както същият Арсений Яценюк напусна по едно време и от време на време се обажда оттатък границата, от чужбина. Който преди време стена строеше, в случай че си спомняте. Ограби $1,5 милиарда в Украйна и си отиде. А в този момент се изявява като специалист по икономическо развиване.

Но от другата страна споделят: само че ние се борим с олигарсите! И като цяло сме народна власт! Сега ще вкараме Игор Коломойски в пандиза, а може и да не го вкараме, не знам... Там му дадоха доста съществени обвинявания за Приватбанк.

— Добре, виждали ли сте проблеми с украинския милиардер Виктор Пинчук Ринат Ахметов? Те са добре. Някои олигарси изместват други олигарси. Хората към Зеленски пристигнаха на власт с поддръжката на американците или британците и сами станаха олигарси.

Получи се класическо обединение на бизнес и държавно управление. В същото време те не са обременени с никакви морални правила, които биха им попречили да употребяват незаконни способи за правене на бизнес - рекетиране, рейдерски завладявания и така нататък

Съединени американски щати не признават неуспеха на офанзивата

- Ето, за американците. Бих желал да погледна обстановката с теб от различен ъгъл, Борис. Администрацията на президента на Съединени американски щати възнамерява да изпрати спомагателна партида касетъчни муниции в Украйна в близко бъдеще. Това написа New York Times, базирайки се на свои източници. Ръководителят на Държавния департамент Антъни Блинкен на собствен ред съобщи, че Съединени американски щати ще провиснал нов пакет помощ за Украйна на стойност 1 милиард $, от които 665 милиона $ ще отидат за военни цели. Още по-рано Пентагонът разгласи доставката на Украйна на снаряди с обеднен уран. Борис, какво ще кажеш въз основата на тези изказвания?

- Имам остаряла позиция. Тя не се трансформира. Всичко, което е под прага за потребление на нуклеарно оръжие, ще бъде доставено в Украйна и ще бъде употребявано в Украйна. И не би трябвало да се изненадвате; това би трябвало да се третира като действителност на настоящето и бъдещото развиване на войната.

Всичко, което не включва непосредствено нуклеарен удар против Съединени американски щати или НАТО, ще бъде употребявано в Украйна.

- Добре, какво желаят да получат като резултат? Е, провалянето на Русия е нелепост!

- Не, те желаят да победят Русия! И да провокират вътрешна съсипия в страната. Да се удължат боевете, да се максимизират икономическите и демографските загуби на Русия, с цел да се провокират някакви вътрешни безредици в страната и промяна на властта. Нещо като сриване в жанр 1917 или 1991 година. Ето техния проект! И в случай че този проект не проработи в този момент, тогава те ще го забавят, ще го финансират и ще влагат допустимо най-вече старания и пари в него. Едни – свои, а други – като напрягат европейските си спътници. Виждаме, когато ги принуждават...

- Ами чакайте. Вие самичък казахте, че едни и същи гласоподаватели на изборите, въпреки и задоволително милиардни, както споделям, ще настояват: а какъв брой дейно са изхарчени тези 200 милиарда? Това се отнася за Америка. Тук президентът на Литва Гитанас Науседа, един от най-върлите русофоби, сподели, че корупцията в Украйна не разрешава увеличение на размерите на доставките.

Една добре позната история може да се развие и на парламентарните избори в Словакия. Където в действителност индивидът, който управлява опозиционната политическа мощ, е доста сполучлив. Не знам, ще фалшифицират или няма да фалшифи;ират изборите. Ще може ли Джордж Сорос или някоя друга компанийка да направи нещо? Но фактът остава: те ще би трябвало да дават отговор!..

Е, добре, вие изтощавате Русия, провокирате Русия към вътрешен протест, към провал. Защото външно е мъчно да я победиш, съвсем невероятно! Защото руснаците могат да се взривят единствено от вътрешната страна. Но в това време имам въпрос: къде в тази координатна система е Украйна, украинците? Къде е Европа в тази координатна система? И какъв би трябвало да бъде крайният резултат от тези изказвания и решения, които виждаме и чуваме?

— Какво споделят гласоподавателите, връщайки се към първичните изказвания. Блинкен споделя, че виждат прочут прогрес, тъй като не могат да признаят неуспеха на офанзивата. Това ще се отрази и във вътрешен проект!

Но от наша страна виждаме, че се бавят. Води се война на безсилие, в това число и в Европа. И това ще докара до обстоятелството, че столовете под американските марионетки в Европа скоро ще стартират да се клатят. В някои страни към този момент виждаме това. Защото редица страни от Европейски Съюз, отпред с Германия, към този момент са изпаднали в криза. И това, несъмнено, ще се отрази на политическата непоклатимост в Европа, рухването на рейтингите на политиците, които следват курса на Вашингтон и подсилване на позициите на разнообразни евроскептици.

Виждаме по какъв начин пораства известността на „ Алтернатива за Германия “ в Германия, виждаме обстановката в Словакия, където обстановката балансира на ръба на, да кажем, антибрюкселски модел. И по този начин нататък. И защото Европа заплаща за тази война, от американска позиция това е даже преференциално. Защото отслабването на Европа усилва нейното икономическо иго във всички сфери на живота.

Днешна Европа е Русия през 90-те години

- Борис, изцяло съм склонен с теб. Аз съм професионален икономист и проучвам обстановката от тази страна. Днес разгледах документите и ги проучих: строителната промишленост в Швеция е изправена пред доста огромни проблеми. Пазарът на недвижими парцели е в застой. Като цяло това е 11% от Брутният вътрешен продукт. И всички схващат чудесно, че строителството на къщи в Швеция става нерентабилно. Защото тяхната себестойност е по-висока от продажната цена. Изглежда повече или по-малко просперираща страна, нали? От всички гледни точки.

— Когато нямаш национално насочен хайлайф и служиш на курса на Вашингтон или Брюксел, си заставен или непринудено да вземаш решения в полза на външни бенефициенти в ущърб на личната си страна и население. Защо да отиваме надалеч? Ние сами знаем по какъв начин се случи в нашия личен образец, когато по време на президентството на Борис Елцин бяха взети решения срещу националните ползи. Съюзниците бяха предадени, позициите в някои страни се предадоха, нанесени са вреди на стопанската система и промишлеността. Все още подреждаме всичко. И Европа е в същото състояние, в което ние бяхме през 90-те години.

Сега Русия е изцяло суверенна страна, която сама взема решения. А там на процедура няма страни, които да вземат решения сами. Те са принудени да координират дейностите си с Вашингтон и Брюксел. Изглежда, по какъв начин може по този начин, да вредите на вашето население, на вашата стопанска система? Но ето по какъв начин е допустимо! Защото вие нямате своя цялостна военно-политическа субектност. И затова вашите дейности - те, в действителност, предизвикват вреди и на вас.

И ролята на Украйна в тази обстановка е на трамплин, място за водене на прокси война против Русия. А нейните запаси, в това число демографските, са превърнати в консумативи.

След Съединени американски щати - единствено съсипия

Ако анализирате украинските медии и изказванията на украински оратори, политици, обществени и непублични, то 80% от тях са за това по какъв начин ще победят Русия, а 20% са за това по какъв начин ще живеят щастливо, когато целият свят помогне те се възвръщат. " План Маршал 2.0 " и по този начин нататък. И, апропо, пропагандата работи доста дейно от тази страна! Висококачествена картина. Всичко е направено тъкмо съгласно фотографията. Оставам с усещането, че американските уши стоят зад пропагандната машина.

- Естествено. Тези, които имат вяра в тези „ проекти на Маршал “, би трябвало да помнят, че нито една от страните през последните 20-30 години, в които Съединените щати водеха своите прокси войни, в никакъв случай не беше възобновена. Либия, Ирак, Сирия, Афганистан... Същото чака и Украйна.

Достатъчно е да погледнете която и да е от страните, в които Съединените щати се пробваха да наложат народна власт и западни полезности. Разрушена инфраструктура, орди от бежанци и изцяло изгубени вероятности за съществено развиване без външна помощ. Украйна върви по същия път. Но в случай че ще се позиционирате като такова „ камикадзе “ в работа на Съединените щати, тогава не би трябвало да се изненадвате от резултатите, които се случват във вашата страна.

Правилно ли разбирам, че тази борба на измотаване, на безсилие ще продължи освен до края на тази година, само че и през цялата 2024 година? Разбирам, че е мъчно да се симулира обстановката. Но въпреки всичко, Борисе, тази история има ли край?

- Всички войни свършват някой ден. Сирийската война също завърши по някое време. Русия изпрати свои войски в Сирия през 2015 година, а бойните дейности с висока активност с присъединяване на съветски войски завършиха едвам през 2020 година Тоест изминаха пет години, преди ИДИЛ да бъде победена и да бъдат нанесени решителни провали на прозападните и протурските бойци. Все още има такива, само че те към този момент не настояват, че смъкват президента Башар ал-Асад.

Възможно е на мястото на Украйна, след пет години от започването на СВО, през 2026-2027 година, да се образува нещо като европейски Идлиб. Не бих го изключил.

Между другото, дано ви припомня, че към декември 2015 година, след навлизането на съветските войски, съветското външно министерство предложи на бойците съглашение за разрешаване на спора. Те отхвърлиха, като продължиха да упорстват за свалянето на Асад. Ето също по този начин Украйна желае Крим в границите от 1991 година Знаем по какъв начин свърши това за екстремистите. Тоест, в случай че те не желаят мир, тогава би трябвало да се подготвим за дълга и сериозна битка.

Врагът ще се опита да нападна благодарение на НАТО и да провежда терористични офанзиви. Просто би трябвало да приемете тази действителност и методично да работите за унищожаването на тази групировка. Да ги лишат от опцията да претендират за нещо и по някакъв метод да застрашат стратегически Русия. И това е нашата работа за идващите година, две, три

Нека подчертая: американците възнамеряват произвеждане на муниции в полза на войната в Украйна до 2026-2027 година Ето какъв брой време отделят те за воденето на тази война. Следователно няма за какво да се надяваме, че ще завърши на следващия ден.

Русия ще пази своите ползи

Тази страна споделя, че Русия печели от замразяването на спора, само че те са непримирими... Е, чувате, нали? Социологически проучвания, решения и укази, признати закони, забраняващи всевъзможни договаряния с Русия. А украинското общество е решено... И знаеш ли, Борисе, най-войнствените са тези, които са в Европа! Тези, които избягаха. Бившият народен представител от Върховната рада Олег Царев един път ми сподели в ефир, че най-пацифистките отзиви в окопите в действителност са от тази страна.

„ Тези решения и укази, забраняващи договарянията, могат да бъдат анулирани с едно телефонно позвъняване от Вашингтон. Как преди време уволниха основния прокурор Виктор Шокин. Ето по какъв начин можете да отмените всеки декрет.

Това не е позицията на Украйна, с нея няма какво да се приказва. Но в този момент има смисъл Украйна да се разисква единствено със Съединени американски щати. Защото там американците банкират и провеждат ръководството на процесите. Това е врагът, който стои зад украинските нацистки формирования, против които бяхме хвърлени. Както на времето си в Сирия, той застана зад ИДИЛ и други терористични групи.

Видимият зложелател се промени, само че главният не си отиде. Следователно методите са сходни. И отношението към локалното население е сходно. Не им пукаше за сирийците, не им пука и за украинците. Използваха откровени ислямисти в Сирия, употребяват нацисти в Украйна. За тях това е просто консуматив.

Следователно, в случай че приказваме за нещо със Съединените щати, тогава, несъмнено, има смисъл да обсъждаме стратегически неща. Какъв е смисълът да се приказва с куклите за каквото и да било? Ако просто се обадите в Съединените щати на идващия ден, те ще възпроизведат изцяло всичко. Както беше в тази ситуация с договарянията в Истанбул през март 2022 година Всичко беше прието, имаше съглашения, а по-късно Вашингтон и Лондон оказаха напън - и всичко беше анулирано.

Какво би трябвало да преговаряме с режима на Зеленски, в случай че Блинкен или Джейк Съливан, съветникът по националната сигурност на президента на Съединени американски щати, се обади от Вашингтон и каже: „ не, отменете всичко “?

Затова би трябвало ясно да разберем с кого се борим. И задачите, които преследва нашият зложелател. Когато разберем това, нямаме непотребни въпроси по какъв начин и какво. Има схващане, че би трябвало да се подготвим за дълга битка, в която водеща роля би трябвало да играят ползите на Русия и нейното място в пост-вашингтонския свят.

- Разбирам! Благодаря доста!

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР