В пространство за литература се превръща парка пред Националния дворец

...
В пространство за литература се превръща парка пред Националния дворец
Коментари Харесай

Писатели, издатели и читатели настояват за 9% ДДС върху книгите

В пространство за литература се трансформира парка пред Националния замък на културата – от през днешния ден стартира Пролетният базар на книгата. Хиляди заглавия чакат феновете на четенето, а 120 от водещите български книгоиздатели и книготърговци ще оферират преференциални цени на заглавия от каталога си.

Събитията навън слагат акцент и върху тематиката за по-ниска Данък добавена стойност ставка на книгите. От сектора упорстват тя да е 9% като непрекъсната мярка, защото сега е краткотрайна поради Коронавирус рецесията. На място може да бъде подписана и петиция за това.

От Асоциация „ Българска книга” напомнят някои от преимуществата на 9-процентното Данък добавена стойност върху книгите:
Стимулиране на издаването на повече и по-разнообразни заглавия;Достъп до профилирана литература и нишови издания;Достойно заплащане на труда на създатели, преводачи, редактори, коректори, страньори, консултанти, художници, дизайнери;Държавна политика за по-четяща и по-образована нация.
„ Готвих се за този панаир в течение на един месец, тъй като, като пенсионер, 20-те % понижение са ми доста изгодни”, показа пред bTV Александър Лирков. Той добави, че се радва извънредно доста, че на базара има качествена историческа литература.
Снимка: БГНЕС
„ Тази година сме подготвили първокласно издание за Шишмановата династия от Петър Николов – Зиков. Това е едно доста огромно проучване, по което работихме дълго време”, описа Иван Кънчев от издателство „ Българска история”. Той сложи акцент и върху поемата „ Горски пътник” на Г.С.Раковски с първокласна подвързия, отдадена на 200-годишнината от рождението на българския бунтовник.

Иначе читателите търсят всичко – от детска литература, през престъпни романи до художествена класика и научни проучвания.
Снимка: БГНЕС
Сред читателите има „ такива, които са готови и идват със описи. Те са следели какво е излизало през годината и чакат панаира, с цел да си вземат повече книги поради намалението”, означи Кремена Димитрова, шеф „ Комуникации” в издателство „ Колибри”. Тя описа, че на базара се среща и с хора, които разчитат както на инцидентното попадение на хубава книга, по този начин и се доверяват на препоръките на книжарите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР