В проповедта си по време на неделната литургия в главната

...
В проповедта си по време на неделната литургия в главната
Коментари Харесай

Патриарх Кирил с молитва да умножим силата на нашите въоръжени сили

В проповедта си по време на неделната литургия в основната черква на съветските въоръжени сили Московският и на цяла Русия патриарх Кирил дефинира съветския народ като миролюбив, само че постоянно подготвен да се отбрани.

" В края на краищата ние пречупихме гръбнака на фашизма, който безспорно щеше да победи в света, в случай че не беше Русия, в случай че не беше подвигът на нашия народ ", споделя предстоятелят на Руската православна черква. " Нека Бог ни помогне и през днешния ден ", когато нашата татковина претърпява сложен интервал. " За благополучие, нашата татковина не се намира постоянно на бойното поле, само че има непрестанен поток от млади мъже и дами, които постъпват във въоръжените сили, които се стремят да станат офицери и които желаят да посветят живота си на отбраната на родината си. И в случай че в спокойно време това може да се изясни с някои привилегии или материални съображения, то във военно време службата във въоръжените сили е същински героизъм, а това е времето, което претърпяваме сега.

Службата, съгласно патриарх Кирил, изисква готовността на всеки човек, който е положил клетва, да пази родината, без да жали живота си. " Затова и през днешния ден се молим най-много за въоръжените сили, за нашите бойци, с които свързваме вярата си за сигурност, за независимост, за същинска самостоятелност на нашата страна. "

Предстоятелят на РПЦ пояснява и думата " самостоятелност ", която се употребила неправилно за съвсем всички страни по света, тъй като " множеството страни в света в този момент са под голямото въздействие на една мощ, която, за жалост, се опълчва на силата на нашия народ през днешния ден ".

" И в случай че това е по този начин, в случай че там има велика мощ, тогава би трябвало да сме доста мощни. Когато споделям " ние ", имам поради най-много въоръжените сили, само че освен. Всички наши хора би трябвало да се разсънят през днешния ден, да се разсънят, да схванат, че е настъпил специфичен миг, миг, от който може да зависи историческата орис на нашия народ. " Руският народ е миролюбив народ, съгласно патриарх Кирил, не е податлив да води война, въпреки и да познава войната повече от другите европейски нации, само че е и учтив да обича родината си и да е подготвен да я пази, " както единствено руснаците могат да пазят страната си ".

Патриарх, че изпитва " паника за всички хора, които живеят на местата, където през днешния ден се водят военни конфликти ", и прикани кръвопролитията да спрат.

" В края на краищата това са всички хора и нации на Светата Русия, всички те са наши братя и сестри. Но както през Средновековието, пробвайки се да отслабят Русия, разнообразни сили насъскват братята един против различен, с цел да ги потопят в междуособици, по този начин е и през днешния ден. "

" Но освен това би трябвало да бъдем правилни - като споделям " ние ", имам поради на първо място въоръжените сили - на клетвата си и на готовността си да " дадем живота си за нашите ближни ", както свидетелства Божието слово. "

В края на проповедта си той пожела от паството си да се моли за Русия и за себе си, с цел да резервира вътрешната си мощ, " умножавайки мощта на нашите въоръжени сили ".

Божествената литургия на Свети Василий Велики се състоя в Патриаршеската катедрала " Възкресение Христово " - основната черква на Въоръжените сили на Руската федерация и участваха представители на съветското Министерство на защитата, енориаши и военнослужещи.

А литургията бе предавана по телевизионните канали " Звезда ", " Спас " и " Союз ", а словото на патриарха по традиция бе публикувано и на уеб страницата на църквата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР