В промишленото сърце на Германия машиностроителни фирми разработват рецепта за

...
В промишленото сърце на Германия машиностроителни фирми разработват рецепта за
Коментари Харесай

Рецепти от германски компании за оцеляване в кризата

В промишленото сърце на Германия машиностроителни компании създават рецепта за оцеляване в пандемията от ковид: продължавай да харчиш за изследователска и развойна активност, даже в случай че продажбите спадат; натрупай финансов буфер, с цел да можеш да направиш дълготраен бизнес план; бъди еластичен с комерсиалните сътрудници, с цел да запазиш веригата за доставки непокътната; мисли новаторско и приемай рецесиите като благоприятни условия . Това несъмнено е тактика, която се отплаща за някои от дребните и междинни предприятия (МСП), които общо обезпечават близо 60 % от всички работни места в Германия, съгласно изявление на Ройтер, взето от шестима основни изпълнителни шефове.
Commerzbank, най-големият заемодател за междинни компании, също установи, че броят на фирмите, попадащи в " интензивното поделение ", е по-малък, в сравнение с банковите специалисти са се страхували и клиентите не бързат да търсят нови кредитни линии.
Stihl да вземем за пример взе необикновени ограничения , откакто обществените и бизнес ограничавания засегнаха продажбите на създаваните от нея моторни резачки, косачки и машини за подкастряне на жив плет. Фирмата продължи производството и оказа помощ на някои от затруднените си търговци на дребно да се задържат на повърхността, като удължи периодите за заплащанията им, споделя шефът на компанията Бертрам Кадзиора.
Гамбитът се отплати.
След няколко тежки месеца търсенето за машините на Stihl още веднъж набъбна, защото хората, заключени по домовете си, се заеха да привеждат в ред градините. От май Stihl се радва на двуцифрен напредък на продажбите и работи и през неделите, с цел да успее да извърши поръчките.
Със сигурност градинарството се оказа сполучлива ниша по време на рецесията, само че способността на Stihl да направлява през слабите месеци на локдауна отразява преимуществата на междинните компании - нормално те са фамилна благосъстоятелност, мислят дълготрайно и имат мощни финансови салда, които им оказват помощ да преодолеят сложните времена.
МСП в Германия също така като цяло са по-големи, в сравнение с в други страни от Европейски Съюз, съгласно данни на Евростат. Да не приказваме, че 90 % от немските компании, изключително профилирани инженерингови компании, са под фамилен надзор, отбелязва асоциацията на междинните предприятия BVMW.

Не натискай спирачката

Резултатът е, че по-малко немски МСП са се обърнали към банки за заеми през тримесечието април-септември в сравнение с сходни компании в Испания, Италия и Франция, съгласно проучване на Европейската централна банка.
През август изследване на консултантската компания McKinsey измежду над 2200 МСП в пет европейски страни сподели, че по-малко немски компании се опасяват, че ще би трябвало да отсрочат стратегиите си за разгръщане, в сравнение с фирмите във Франция, Италия, Испания и Англия.
" Поради обстоятелството, че множеството от тях към момента са фамилна благосъстоятелност, коефициентът на обезпеченост със личен капитал е висок и предлага добър буфер за сложни времена ", показва Нико Мор, сътрудник в McKinsey и специалист по средноголемите компании.
Stihl, фамилен бизнес, учреден през 1926 година, взема решението да не става пленник на банки преди няколко десетилетия. Оттогава компанията е натрупала дял на личен капитал до 70%, с вяра да подсигурява, че ще може да взема бизнес решенията си без значение от кредитори, които биха били по-съсредоточени върху краткосрочните вероятности.
" Заради отрицателното отношение на банките, фамилията притежател тогава стига до заключението, че няма да разреши банките да диктуват политиката на компанията, а в бъдеще ще финансира компанията от личните си запаси ", споделя Кадзиора.
Arburg GmbH, производител на машини за леене на пластмаси под налягане край Щутгарт и също фамилна соственост, влиза в пандемията със солидни финанси, които му разрешават да гледа оттатък рецесията.
" Пандемията от ковид не оказва въздействие върху тактиките ни за средносрочно и дълготрайно развиване и производството ", безапелационен е ръководещият сътрудник на Arburg Михаел Хел.
" Твърдо имаме вяра,че ще бъде изцяло неправилно да удряме спирачките на нововъведенията тъкмо в този момент ", безапелационен е той.
Проучване от сепември на немската мащиностроителна асоциация VDMA сподели, че болшинството от членовете й си слагат за цел да поддържат или усилят бюджетите си за вложения следващата година, като съвсем една пета от тях възнамеряват да ги усилят с 10 % или повече.

Огромна опция

Успешни истории като тази Stihl дават погрешна визия за смесената действителност, която Ковид-19 донесе на фирмите в Германия. Из всички браншове една от всеки 11 компании е застрашена от банкрут, съгласно проучване измежду 13 000 компании на асоциацията на немските промишлено-търговски камари DIHK.
Патрик-Лудвиг Ханцш от немската кредитна организация Creditreform чака 24 000 корпоративни банкрута в Германия през 2021 година след 16-17 000 тази година.
Особено потърпешв е бизнесът, който по-силно зависиот месечния приток на пари кеш. Германската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите DEHOGA уточни, че анкета, извършена предишния месец измежду 8868 обекти в бранша, е открила, че 71,3 % от тях се опасяват за оцеляването си.
Според Commerzbank обаче доста средноголеми предприятия от промишленият отрасъл имат задоволително финансови буфери, с цел да устоят на бурята. Банката има екип, който следи деликатни здравето на нейните клиенти, изследва всичко - от бизнес модели до данни за потребителския трафик, и води постоянни полемики с мениджърите. Екипът чака леко увеличение на банкрутите, откакто през януари бъдат анулирани облекченията, въведени за да задържат фирмите на повърхността. Малко е евентуално обаче да настъпи мощния скок, плануван от някои.
" Няма лудешки напор за заеми ", споделя Кристине Радемахер, началник на отдела за финансово инженерство в банката.
" Много от клиентите ни имат буфери и не изпитват усложнения с ликвидността ", добавя тя.
Koerber от Махбург е друга средноголяма компания с бизнес, който варира от изкуствен интелект до машини за пакетиране на тоалетна хартия. Тя влиза в пандемията със солидни финанси и няма желание да вдигне крайник от педала на газта.
" Винаги сме правили и ще продължим да вършим устойчиви и обилни вложения в изследователска и развойна активност, както и в бъдеща цифровизация през тази и идната година. Търсенето за цифрови решения получи голям подтик от коронакризата - за нас това е изключителна опция ", споделя основният изпълнителен шеф Щефан Зайферт.

Съзидателно опустошение?

В Мюнхен производителят на строително съоръжение Wacker Neuson преразглежда някои от вложенията си, само че към този момент резервира равнището на вложенията в изследователска и развойна активност.
" Кризата е акт на баланс сред оптимизация на разноските, доста по-кратки интервали на обмисляне и напън да се развиват нововъведения ", споделя основният изпълнителен шеф Мартин Лерер.
ebm-papst Group, която създава електрически мотори и високотехнологични вентилатори, също поддържа постоянни вложенията си в изследователска и развойна дейсност тази година макар спада в оборота с близо 30 % през април.
" Сега наваксваме месец след месец ", показва основният изпълнителен шеф Щефан Брандл.
Компанията с централа в Мулфинген се надява да се възползва от три трендове - положително качество на въздуха, което е мощно търсено поради на пандемията; цифровизация, с помощта на която има мощно търсене на вентилатори, нужни за изстудяване на сървърите, и търсенето на артикули, които употребяват по-малко електричество.
За мнозина оживели компании рецесията е мотор, ускоряващ измененията.
Сред тях е MAHLE GmbH, която създава авточасти от електрически трансмисии до климатици. Тя възнамерява да затвори два завода в Германия и да свие други разноски, с цел да се приспособи към софтуерните промени в бранша и намалялото поради пандемията търсене.
Въпреки спада в продажбите с 20 % тази година обаче основният изпълнителен шеф Йорг Щратман също задържа вложенията в нововъведения " на високо равнище ". Компанията да вземем за пример е похарчила милиони за нов център край Щутгарт със 100 инженери, който отвори наскоро.
Остава бъдещето да покаже дали средноголемите предприятия минават през стадий на " съзидателно опустошение " - термин, разпространяван през 40-те години от австрийския икономист Йозеф Шумпетер, с който той разказва краха на нежизнеспособни компании, които умират, с цел да създадат място за надалеч по-динамични компании. Тези компании, работещи в верния бранш, със здрави финанси, декларират решително, че са подготвени да се приспособяват.
" Искаме да се възползваме от опциите, които тази рецесия носи ", безапелационен е Брандл от ebm-papst.

Пол Каръл, Тон Симс, Ройтерс/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР