В Прокълнатите планини, на Север, в Албания, днес живеят мъжки

...
В Прокълнатите планини, на Север, в Албания, днес живеят мъжки
Коментари Харесай

В bTV Репортерите: Последните клетвени девици в Европа


В Прокълнатите планини, на Север, в Албания, през днешния ден живеят мъжки живот последните клетвени девици в Европа.

Патриархалните времена в Северна Албания раждат феномен - подмяна на мъжа отпред на фамилията с жена. Това са мъжки времена, в които дамата се грижи единствено за бита и развъждането на децата. Но заключени в тези обществени функции се появяват девойки, подготвени да изоставят женската си еднаквост и да тръгнат по пътя на достойнството.

„ Семейството ми беше доста оскъдно, както по-голяма част от фамилиите в страната ни по това време. Когато бях на 18, татко ми умря. Наложи се поема неговата роля “, споделя бурнешата Дранде Додай.

„ Описвам това най-добре с думата " беса ". Думата ти да е равна с дейностите ти. Държавата има правна система. И ние като мъже имаме такава – да си почтен “, изяснява тя какво значи да си бурнеша.

Момичето приема да се назовава бурнеша, в случай че получи благословията на майка си и в случай че е утвърдена от съвета на старейшените. Тя би трябвало да познава Канун.

„ Канун – това са неписани национални закони, които държат едно общество дружно. В основата на Канун е патриархатът, което значи, че мъжът има повече права от дамата “, изяснява историкът и етнолог Марк Титра.

„ Има две аргументи, заради които девойките са избирали да бъдат бурнеша – една от тях, в случай че фамилията е останало без мъжки представител. Втората причина – уговорените бракове “, разяснява етнограф Афердита Онузи.

Падането на режима отваря страната към модерния свят, само че нито комунизмът, нито зараждащата се народна власт не съумяват да трансформират вековните обичаи в по-откъснатите планински региони на Албания.

„ Времената през днешния ден са разнообразни. Вече не е належащо да има бурнеши. В региона на Тропоя – мисля, че съм последната такава “, споделя Бедри Гостурани.

„ Това, което днешните дами би трябвало да научат от бурнешите е да стъпват крепко на земята. Да вдигнат глава, да имат мощен дух, с цел да се повдигнат до мъжа “, споделя бурнешата Диана Ракипи.

Още за обществения избор - жена да застане отпред на фамилията и да го защитава- гледайте на следващия ден вечер в bTV Репортерите във кино лентата на Радиана Божикова и оператора Добромир Иванов " Аз съм Бурнеша ".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР