В производителя на машинни части S&D Blech ръководителят на отдела

...
В производителя на машинни части S&D Blech ръководителят на отдела
Коментари Харесай

„Бейби бумърите“ се пенсионират, роботи спасяват германската индустрия

В производителя на машинни елементи S&D Blech ръководителят на отдела за шлифоване се пенсионира, а поради острия дефицит на работна ръка в Германия има малко претенденти да поемат квалифицираната, само че мръсна и рискова ръчна работа.

Затова компанията ще го размени с робот, написа в собствен разбор за навлизането на роботи в производството в Германия Reuters, като прибавя, че други дребни и междинни предприятия също се обръщат към автоматизацията. Основната причина - последователното излизане от пазара на труда на следвоенното потомство на " бейби взрива " в Германия ускорява натиска върху работната мощ.

Около 1,7 млн. работни места в Германия не са били запълнени през юни, сочат публични данни. Германската търговско-промишлена палата (DIHK) твърди, че повече от половината от фирмите се затрудняват да запълнят свободните работни места, като цената на тази наклонност за растежа на най-голямата европейска стопанска система се прави оценка на близо 100 милиарда евро годишно.

Управляващият шеф Хенинг Шлойдер се базира на нея, с цел да изясни устрема на S&D Blech от няколко години към автоматизация и цифровизация, като споделя: " Това ще утежни още повече така и така сложната обстановка с квалифицираната работна ръка, изключително в производството и занаятите ".

Намирането на нов началник на звеното за шлайфане е било мъчно " освен поради целия опит, който има пенсионираният човек, само че и тъй като това е изтощителна работа, която никой към този момент не желае да прави ", споделя Шльодер пред осведомителната организация.

Машинното шлайфане е обвързвано с висока температура и непрестанен звук, а искрите, които се изхвърлят в процеса, могат да бъдат рискови.

Повече работещи дами и внезапното увеличение на имиграцията са помогнали да се компенсират демографските промени през последните години в Германия, само че с пенсионирането на „ бейби бумърите “ и ниската раждаемост в страната, Федералната организация по заетостта чака до 2035 година броят на служащите да се свие със 7 милиона души.

Тъй като сходни промени засягат и други развити стопански системи, въздействието на актуалните технологии за автоматизация - от роботиката до изкуствения разсъдък - ще се усети необятно, споделя Нела Ричардсън, основен икономист в световния снабдител на услуги в региона на заплатите и човешките запаси ADP:

" В дълготраен проект всички тези нововъведения трансформират разпоредбите на играта за света на труда. Всеки ще прави работата си по друг метод ".

Големите вложения в автоматизация от страна на производителите на коли и други индустриални колоси трансформират Германия в четвъртия по величина пазар за роботи в света и най-големия в Европа. Тъй като роботите стават все по-евтини и лесни за употреба, постоянно дребните и междинни компании, които са икономическият гръбнак на страната, също ги употребяват - от производители като S&D Blech до пекарни, перални и супермаркети.

По данни на Международната федерация по роботика през предходната година в Германия са били конфигурирани към 26 000 единици - стойност, надхвърлена единствено през 2018 година, преди пандемията от COVID-19 да забави дотогавашния средногодишен растеж от 4 %.

" Роботите дават опция за оцеляване на фирмите, които виждат, че бъдещето им е изложено на риск заради дефицит на личен състав ", споделя Ралф Винкелман, ръководещ шеф на FANUC Германия, която продава към половината от своите създадени в Япония роботи на дребни и междинни предприятия.

Ралф Хартдеген, чиято консултантска адвокатска фирма насочва фирмите при сходен вид преход, декларира, че тези, които желаят да автоматизират, без да освобождават хора, все по-често стимулират плановете си с пенсиониране на експерти.

Семейната компания ROLEC, която създава системи за отбрана на промишлена електроника и контролно съоръжение, закупува първия си робот предходната година, с цел да може производството ѝ да не стопира през нощта. Компанията към този момент е закупила втора машина и възнамерява да продължи да влага в автоматизация, споделя осведомителната организация и цитира основния изпълнителен шеф Матиас Розе, който споделя: " Чудесно е, когато заран запалиш лампите, а частите са в контейнера за предпазване и са обработени ".

Нарастващата автоматизация отразява и обстоятелството, че роботите са станали по-лесни за потребление, без да се изискват умения за програмиране. Повечето от тях към този момент са снабдени с интерфейс от вида „ човек-машина “ - сензорен екран, сходен на този на смарт телефон, споделя Флориан Андре, съосновател на SHERPA Robotics, стартъп, който се концентрира върху компании с сред 20 и 100 чиновници.

Дори служащите и профсъюзите в Германия, които в миналото се опасяваха от загуба на работни места, имат все по-положително отношение. Проучване, оповестено през юни, демонстрира, че съвсем половината от немските чиновници считат, че роботите оказват помощ за справяне с дефицита на работна ръка.

Розе от ROLEC декларира, че първичната крачка за автоматизация през 2022 година е пристигнала, защото заради огромното количество неизпълнени поръчки чиновниците е трябвало да работят изключително и в събота.

" Това беше добра начална обстановка за първия ни робот, защото той се възприемаше като асистент, а не като конкуренция ", споделя той.

Говорител на мощния немски синдикат IG Metall декларира, че роботите, признати като част от дълготрайна корпоративна тактика, а не за бързо понижаване на разноските, могат да оказват помощ да се направи работата " по-здравословна, по-интересна и по-безопасна ".

Производителят на камиони и рейсове Daimler Truck също необятно употребява роботи, изключително за подкрепяне на служащите при повдигането на тежки товари и други физически провокации.

" Но няма нищо по-гъвкаво от индивида ", споделя Матиас Круст, началник на работническия съвет на компанията. " Колкото по-сложно е производството, колкото по-диференцирано е то, толкоз по-трудно става потреблението на роботи. "

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР