В Progs.World се появи интересна статия, в която се правят

...
В Progs.World се появи интересна статия, в която се правят
Коментари Харесай

GPT-3: проблемът със загубата на работните места е детска игра в сравнение с това, което предстои

В Progs.World се появи забавна публикация, в която се вършат догатки и прогнози, свързани с появяването на чатбота GPT-3, основан на комплицирана невронна мрежа и огромен езиков модел. Само за едни денонощие публикацията стана доста известна и споделяна.

Първа прогноза: Невронната мрежа като президент

Нека стартираме с по-простите и явни прогнози. Съвсем скоро ще забележим първата страна, ръководена от невронна мрежа.

За да се случи това, би трябвало да бъдат преодолени два казуса: честен и механически. Техническият проблем е елементарен. Трябва да се сътвори набор от министерства, които в действителност са невронни мрежи. От едната страна, в тези министерства ще постъпват данни, а от другата – ще излизат заповеди за изпълнителната власт. Всъщност малко време е останало този вид власт да се състои от аналогови биологични механизми. От хора.

Моралният въпрос е малко по-сложен. Той звучи по този начин: „ Какво?! Никога няма да позволим на компютър да взема такива значими решения!„. Нека всички да изкрещим на всеослушание какво е решението на този проблем. Едно! Две! Три! Безпилотно такси!

Да се возиш в безпилотно такси значи да повериш на изкуствен интелект най-ценното нещо – живота. От позиция на една еволюирала маймуна страната е надалеч по-малко скъпо нещо. След като обществото свикне да се вози в безпилотно такси, вратата необятно ще се отвори за ИИ президента.

Да, това няма да стане изведнъж. Първо ще има държавни ИИ съветници. Решенията на синтетичния мозък ще бъдат проверявани и препроверявани. Но той ще се учи и с повишаването на успеваемостта му човешкият надзор ще става все по-малък, а контролът на условния Скайнет – все по-голям.

Ще се стартира от една единствена страна. Тази страна ще означи избухлив стопански напредък, а по-късно наклонността ще се популяризира по целия свят. Ще назовем тази ера Постхуманизъм. Защото в края на този развой към този момент не индивидът ще дефинира накъде да върви светът, а система, в която индивидът и изкуственият разсъдък са кардинално неразделни.

Лошо ли е това? Като че ли не.

Втора прогноза: благополучие по абонамент

Има един мъдрец – Ювал Ноа Харари. В книгата си Homo Deus той изрича концепцията, че единственият апетит, който ще остане в човечеството, е гладът за благополучие.

По създание човечеството построява зоологическа градина за себе си. Лудопарк, в случай че щете. Ние построяваме среда, в която всеки има комфортна клетка. В нея постоянно има храна, само че свободата на деяние е лимитирана.

Само животните имат същински кафези, а ние имаме общата наклонност да заменяме самореализацията със способността да бъдем щастливи без старания. Сериали, игри, всевъзможни тик-тоци, наличен секс и удобна градска среда.

От систематична позиция към този момент не е належащо всеки на своето място да влага в развиването на обществото. И по този начин, всичко, за което в този момент са нужни саморазвитието и персоналните достижения, са просто детайлите на една комфортна клетка. За да е комфортно на домашния любим. А с развиването на невронните мрежи тази наклонност единствено ще се форсира.

Всичко, от което човечеството ще се нуждае от света, е комфортно кътче в Лудопарка, с храна, опция за самореализация и… благополучие.

А последното ще бъде ужасно елементарно за реализиране.

Когато гледате ефирен сериал или играете игра, създателите на творбата всъщност управляват живота и мислите ви сега. Те ви насочват в вярната посока. Те ви карат да изпитвате страстта, поради която сте почнали гледането.

Сега си представете, че някой различен може по сходен метод да режисира целия ви живот, всяко ваше деяние. По подобен метод, че оптимално да усили персонално вашето благополучие. На теоретичен език това може да се изрази като намиране на салдото сред стадиите на производството и възобновяване на невромедиаторните хормони, нужни за насладата.

Представете си приложение, което ви споделя по какъв начин да живеете. Нещо повече, то прави всички позвънявания, прави всички резервации, води ви за ръка като майка:

Отивай на работа Срещни се със своя остарял другар, който от дълго време не си виждал Прочети ето тази статия Изяж ето това Разгледай тази картина В града посети ето това място и погледни през ей оня прозорец Прави секс в ето тази поза Медитирай една минута, а по-късно завърти глава наляво

По създание това ще бъде един персонален GPT чатбот, който обаче е дообучен с малко по-различни данни. Данни, събрани от хора като теб. С  добре пресметната корелация на дейностите във връзка с хормоните. Обучен посредством данните на точно твоя персонален живот, купени от добре познатите Apple и Гугъл. А може би цялата тази функционалност ще бъде интегрирана в смарт телефона от същите тези IT колоси, които и по този начин към този момент знаят всичко за теб.

И достъпът до щастието ще се реализира по метода, по който към този момент всички на процедура привикнаха – по абонамент.

Да, ще има протестиращи хора, които по-добре знаят по какъв начин да живеят живота си. А някои просто ще стартират да употребяват ИИ щастието. Първо ще бъдат 10%. След това 15%. После ще минат години. Алгоритмите ще стават все по-добри и по-добри. А човечеството от ден на ден ще се трансформира в контролирани потоци от щастливи хора.

Лошо ли е това? Като че ли не.

Трета прогноза: Prompt за индивида

Процесът на генериране на картина благодарение на изкуствен интелект е сходен на прочитането на проклинание. Търсенето на заклинания се прави от магове, които се появяват незабавно щом се появи идващият ИИ. Колкото по-дълго търсят, толкоз по-добре се получава.

Заклинанието за ИИ се назовава промпт. И с цел да получите една красива картина е належащо в командния промпт да се вкара да вземем за пример следното: “A photograph of a cyberpunk armour made of black titanium and some crystal, rgb leds rainbow, power suit, gradient, crystal, visible wires and microchip, holograph, crystal transparent torso, imposing, elegant, for men, modern minimalism, low poly lines, glitch core, dreamy, colorful, dystopia, godlike, mysterious ”.

Ако се промени даже и една дума, картината ще стане друга. Интересно е, че основателите на тези ИИ не са включвали сходна функционалност. Никъде няма указания по какъв начин да се направи това. Хората от целия свят сами търсят тези заклинания. Успешните заклинания не се описват един на различен и не се споделят.

Сякаш по някакъв метод сме се озовали в Хогуортс.

ChatGPT-3 си има свои заклинания. По подразбиране неговите основатели са лимитирали способността на изкуствения разсъдък да псува, наскърбява и въобще да се държи като глупак. Но в случай че прочетете подобаващото заклинание  – т.е. въведете каквото би трябвало в промпта, можете да измененията „ личността “ на ИИ и да премахнете всички тези ограничавания. Ако се интересувате, можете да потърсите GPT DAN в Гугъл.

Нещо повече, благодарение на „ заклинанието “ можете да променяте идентичността на GPT както си желаете. Искате той да стане дребна китайска ученичка, болна от левкемия? Няма проблеми – апелирам, действайте. Само че е нужно да се знае нужното проклинание.

Това трансформира логаритъма на държанието. Хубавото проклинание ви обезпечава ПЪЛЕН надзор върху това, което прави ИИ.

Ето тук имам неприятни вести за вас. Човешкото мислене също е логаритъм. И също предстои на промени.

И човешкият логаритъм се трансформира по същия метод, когато се избере вярната тактика. С изключение на това, че процесът на намиране на нужното проклинание за управление на другите преди време е бил дълъг и комплициран. Цялото това обществено инженерство, невролингвистичното програмиране (НЛП), операциите и така нататък, и така нататък А в този момент точно ИИ ще се заеме с търсенето на заклинанието за ръководството на хората.

А моделите като GPT неведнъж ще ускорят този развой, защото дават идеалната пробна база за смяна на личността. И откритите способи за смяна на личността рано или късно ще бъдат проектирани назад върху хората. И ще бъдат приспособени като принадлежности за всеобщ надзор.

Какво може да е едно сходно проклинание, с цел да влияе върху индивида? Може да бъде на процедура всичко. Може да е един единствен абзац измежду текста. А може би точно в този момент го го четете. Могат да са две картини, сложени една до друга. Могат да бъдат две на пръв взор самостоятелни събития, които след година стават фундаментално важни…

Е да, един елементарен текстов абзац ще окаже нищожно въздействие. Но в случай че това се появи в някой тик-ток, който гледате от 5 до 35 годишна възраст, то той може да поеме цялостния надзор върху вашите дейности. Само да уточня, че нямам нищо срещу тик-ток. Той напълно не е неприятен. Просто изяснявам по какъв начин работи този способ.

Но казусът не е в някакъв предполагаем скрит план на ужасните корпорации.

Както през днешния ден всеки може да основава красиви ИИ картини, по този начин на следващия ден всеки ще има достъп до заклинания, с които да управлява хората. И ще може да написа свои лични заклинания. Всеки ще може да управлява всеки.

И тъкмо тук моята дарба за прогнозиране се разпада. Дори не мога да се доближа до това да си показва един свят, организиран по сходен метод.

Възниква разумния въпрос: а по кое време ще стане това?

Може да си мислим, че има още доста време до описаните нагоре промени свързани с изкуствения разсъдък. Само че доста добре се вижда, че той се развива по експонента. В сходна обстановка на нас, момент на първо място напълно да се промени, ще ни се коства, че към момента сме на половината път.

Кога тъкмо ще стане? Може би след 10 години. Може би след година. А може би това към този момент се е случило, до момента в който четете този текст.

Просто се замислете. Група хора с много лимитирани запаси. сътвори DALLE и ChatGPT. Случилото се към този момент промени фокуса на човечеството. Сякаш някой, като в детството, е намерил отнякъде лупа и е насочил лъчите на Слънцето в една точка.

Да, в този момент точно в тази област ще се насочат най-хубавите мозъци на човечеството, всички учени, предприемачи, експерти, инженери и специалисти. Всички пари ще бъдат тук. Всичката власт ще бъде тук.

Лошо ли е това или не? Като че ли не. Сега, в тези години, живеем в ерата на на най-голямото великолепие точно на Човека. Ерата на биологичното развиване. След това ще настъпи ерата на постчовека.

Страхотно е, че ще можем да забележим всичко това. Само да не стане както в една известна китайска поговорка.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР