В програмата на АПИ за 2022 г. е предвидено да

...
В програмата на АПИ за 2022 г. е предвидено да
Коментари Харесай

Ще проектират трета лента между Асеновград и Смолян

В програмата на АПИ за 2022 година е планувано да бъде оповестена социална поръчка с предмет " Изработване на механически план за създаване на трета лента на път ІІ-86 Асеновград Смолян в секторите от 68-ми до 73-ти километър и така нататък Прогнозните средства са заложени в тригодишната бюджетна рамка на Агенцията. Това заяви Гроздан Караджов – вицепремиер и министър на районното развиване и благоустройството в отговор на въпрос, заложен му от народния представител Зарко Маринов.

Маринов стимулира въпроса си с това, че сред Асеновград и Смолян пътният трафик доста е усложнен поради планинския темперамент на терена - доста хоризонтални криви с дребни радиуси, липса на видимост и на прави, даващи опция за изпреварване на тежкотоварните коли.

 



 

„ Предстои отваряне на граничния контролно-пропускателен пункт " Рудозем - Ксанти ", планувано за тази година. Пунктът към този момент е построен и чакаме през идващите месеци гръцката страна да свърже своята пътна мрежа с пункта. През Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рудозем - Ксанти " е планувано да минават и товарни коли.Има нужда от предпочитано уголемение на пътя, като досега от Агенция " Пътна инфраструктура " е осъществено предпроектно изследване за създаване на частична трета лента.Предвид голямото значение на тази пътна връзка за развиването на Смолянска област, въпросът с разширението й е от голям интерес за жителите й, само че повече от 10 години забележимият резултат е единствено план в идейна фаза. Смолянска област е единствената в страната, която няма нито един километър път първи клас, няма директен достъп до ЖП-мрежа или автомагистрала “, сочи депутатът.

Конкретният му въпрос е дали има план или следва проектирането да бъде предоставено.

Министър Караджов отговори, че е направено прединвестиционно изследване за създаване на трета лента в сектора от км 27+710 до 102+600 и тази година е планувано да се разпореди изработването на механически план.

През юни 2019 година изпълнителят е предал документите в финален тип, съобразена с решенията на извършения експертен технико-икономически съвет, с което предметът на предоставената поръчка е изпълнен.
Обходът на Чепеларе ще е с евросредства, умуват за трета лента сред Смолян и Асеновград
Обходът на Чепеларе с дължина съвсем 4 километра ще се финансира с евросредства от Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна св...
Прочети повече
 



 

Той прецизира, че по отношение на трасето до Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем-Ксанти по програмата Интеррег Гърция-България АПИ, взаимно с гръцката компания Егнатия Одос и регионалната администрация Смолян, извършва общия стратегически план, ориентиран към възстановяване на трансграничната досегаемост.

Основната му цел е да бъде построен нов Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем-Ксанти, път Рудозем-Димарио, като при завършването му ще се обезпечи разкриване и действие на още едно Граничен контролно-пропусквателен пункт, създаване на нова пътна ос Смолян-Ксанти, повишение на подвижността и достъпността в трансграничния район.

Още от СМОЛЯН:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР