В проектосписъка на приоритетите за следващите пет години на ЕС

...
В проектосписъка на приоритетите за следващите пет години на ЕС
Коментари Харесай

ЕС загърбва еко политиките преди изборите през юни

В проектосписъка на целите за идващите пет години на Европейски Съюз се обръща огромно внимание на защитата, а изменението на климата съвсем не се загатва.


Бърз обзор на изтеклия лист с цели на Европейски Съюз за остатъка от десетилетието разкрива една показателна чудноватост: единственото споменаване на " околна среда " е обещанието да се сътвори " удобна за бизнеса среда ".


За сметка на това документът - всъщност проектът, който водачите на Европейски Съюз сформират на всеки пет години, с цел да насочат бъдещия изпълнителен орган на Европейски Съюз в Брюксел - е цялостен с препратки към защитата, сигурността и миграцията. Изменението на климата съвсем не се загатва. Природата и биоразнообразието въобще не са упоменати.

Проектът, който към момента предстои на смяна, преди водачите на Европейски Съюз да го одобрят след изборите за Европейски парламент през юни, отразява месеци на диалози сред ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и държавните и държавните ръководители, които той съставлява. Той служи като ясна илюстрация на техните изменящи се цели: Куршуми, а не пчели.

Това е забележителна разлика спрямо 2019 година, когато водачите на Европейски Съюз за финален път показаха своята визия. В тази " стратегическа стратегия " изменението на климата беше сложено на напред във времето, като то беше наречено " екзистенциална опасност ". Един от четирите съществени целта на Европейски Съюз беше " построяването на неутрална във връзка с климата, зелена, обективна и обществена Европа ".

Но светът се промени от този момент. Европейски Съюз одобри голям брой закони за " зелената договорка ". Русия нахлу в Украйна. Цените на силата скочиха. Тревогите, свързани с миграцията, набъбнаха, както и натискът на крайната десница. Китайската и американската конкуренция разтревожиха Европа.

В отражение на това първата страница на изказването, което водачите на Европейски Съюз ще обсъдят по време на срещата на върха в Брюксел идната седмица, е отдадена напълно на външната политика, защитата, разширението на участието в Европейски Съюз и битката с противозаконната миграция.


Във втория раздел, " просперираща и конкурентоспособна Европа ", се загатва изменението на климата, само че то остава на назад във времето.

Груите на зелените са възмутени.


" Този проект чака военна тактика от 20-ти век да отбрани хората от заканите за сигурността от 21-ви век. Но не можеш да стреляш по горски пожар и не можеш да бомбардираш наводняване ", съобщи Ариадна Родриго, началник на политическата акция на " Грийнпийс " в Европейски Съюз.

Въпреки че планът на Мишел съдържа обособени подраздели за миграцията, защитата, върховенството на закона и други, зеленият преход е единен с цифровите въпроси под надпис " Успех в двойния преход ". Не се загатва водещият европейски план " Зелена договорка " - огромният проект за реализиране на климатична индиферентност на Европейски Съюз до 2050 година

Всъщност думата " зелен " не се появява на никое място в текста.

В документа се загатват напъните за вложение в енергийните мрежи и ускорение на прехода към възобновима сила, като в същото време се предизвикват научните проучвания, с цел да се помогне на Европа да реализира индиферентност във връзка с климата и да се приготви " за новите действителности, произлизащи от изменението на климата ".

Макар че през последната година зелената политика може да е изпаднала в недружелюбност пред политиците, климатичните бедствия започнаха да се отразяват на живота в Европа, а учените насочат все по-строги предизвестия за световното стопляне.

Миналия месец Европейската организация за околната среда - самостоятелен проучвателен орган на Европейски Съюз, който дава препоръки на политиците - прикани блока да се приготви за заплахите от една по-топла планета, като дефинира замърсяването от селското стопанство като основен приоритет за идната Европейска комисия.

По този въпрос водачите на Европейски Съюз също трансформираха реториката си, откакто гневни аграрни стопани се движат с тракторите си по европейските улици и изхвърлят оборски тор пред праговете на законодателите, оплаквайки се от екологичните регулаторни тежести и несигурните приходи.

Програмата за 2019 година приканва за " стабилно селско стопанство ". Но планът на Мишел повтаря линия, желана от консервативните политици и протестиращите аграрни стопани - в него се споделя, че целта е " да се подсигурява нашата продоволствена сигурност посредством динамичен селскостопански бранш ".

Европейското бюро за околна среда назова плана " голяма отстъпка пред крайната десница ". Но Кристиан Ламберт, ръководител на земеделското лоби Copa-Cogeca, приветства акцента върху продоволствената сигурност над " догмите ".

Макар че националните водачи не могат да принудят изпълнителния орган на Европейски Съюз да се придържа към техния дневен ред, през последните месеци актуалната Комисия повтаряше една и съща мантра, пробвайки се да преформулира Европейската зелена договорка през призмата на другарски настроения към бизнеса.

На 10 април ръководителят на " зелената договорка " на Европейски Съюз Марош Шефчович се опита да успокои опасенията на промишлеността по отношение на прехода към зелена стопанска система, като даде обещание по-малко администрация и по-ниски цени на силата. Преди няколко седмици Комисията реши да отслаби екологичните условия за приемане на аграрни дотации, с цел да успокои протестиращите аграрни производители.

Дясноцентристката Европейска национална партия, политическото семейство на Урсула фон дер Лайен, също прекара миналата година в опити да смекчи или отстрани законодателството в региона на околната среда.

" Нашият Европейски зелен курс трансформира битката с изменението на климата в проект за напредък, чиста промишленост и обществена правдивост ", съобщи фон дер Лайен по време на старта на акцията си за преизбиране в Атина предишния уикенд. Сега би трябвало да продължим да поддържаме нашата промишленост и дребния бизнес, с цел да го използван ".

Тя не загатна опазването на природата, биоразнообразието или околната среда, като вместо това се концентрира върху укрепването на военната мощност на Европа след нахлуването на Русия в Украйна.

" Следващата граница ", сподели тя, " е груповата защита и сигурност на Европа ". /БГНЕС

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Зия Вайс, „ Политико “

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР