В проектокабинета Габриел ще има до петима министри от ИТН

...
В проектокабинета Габриел ще има до петима министри от ИТН
Коментари Харесай

Обсъжда се и вариантът за кабинет с ротационен премиер, обяви Росен Желязков

" В проектокабинета " Габриел " ще има до петима министри от Има Такъв Народ и Движение за права и свободи ", акцентира ръководителят на Народно събрание
Обсъжда се и разновидността за кабинет с ротационен министър председател. „ Аз съм сигурен, че се разискват всички разновидности, като не съм чул някоя от партиите да е изневерила на някои от авансово дадените си заявки „ червени линии ” за това  с кой мандат, по какъв метод не би могла или кой би могъл да бъде министър председател ".  Това съобщи в предаването „ На Фокус ” ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. " Темата за ротация е една от ексцентричните, от които като че ли имаме потребност, с цел да излезем от омагьосания кръг. Дали това е вероятен вид - ще се разбере ", добави той. 

" Би било неестествено да кажа, че не знам какво съдържа досието с проектокабинета на Мария Габриел, която тя ще върне на президента в понеделник. Знам, само че не е моментът да го оповестя. При всяко състояние поръчката, която е дадена с номинацията на Мария Габриел и  представените от нея цели – е ясно, че проектокабинетът носи същото обръщение. Това е насочен към Европа и европейските полезности и послания кабинет, както и справяне с провокациите в страната. Знам които са главните лица в този лист ", акцентира той. 

Той акцентира, че лицата в листата на Мария Габриел са неполитически натоварени хора, с висока експертиза и с нужните полезности и добродетели, които отправят ясно обръщение на упованията, както на обществото, по този начин и на политическите сътрудници. 

Желязков обаче изрично отхвърли да назове какъв брой ще са министрите посочени от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. „ Има представители, посочени от Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Те са малко. От 0 до 5 е техният брой. Ако вземем поради някои особености на тези кандидатури, едната политическа мощ има лек превес. Но при нечетните цифри постоянно е по този начин – един има превес. Особеността е желанието за европейско бъдеще ”, акцентира той.

На въпрос ще успее ли този проектокабинет да завоюва недостигащите пет глава в пленарна зала той отговори: „ Ние доста ясно декларирахме, че няма да търсим гласове по настрана. Така както беше в 48-ото Народно събрание. Не търсим и някаква аритметика под формата на неприсъствие, неучастване в гласоподаване, нито на съвестта на хора, размислили през последните дни. Това не би било чисто политическо решение. Разчитаме на две неща. Първо – разчитаме на политическата поддръжка, която ни е дадена към сегашния миг. Нашата упоритост е да осъществяваме мандат и то в името на това България да има постоянно държавно управление. Защото нови избори – за шести или за седми път, ще крушират въобще разбирането в България, че парламентарната народна власт действа ”.

Желязков акцентира, че в тази политическа аритметика има два разновидността. „ Единият е до понеделник да не съумеем да получим ясни послания от партиите, които вземат участие във взимането на решения, за това, че не биха подкрепили кабинет с първия мандат. Другия вид е – да се случи това, което стана с проекокабинета на професор Габровски. Това са двата разновидността. Но сме длъжни, като първа политическа мощ, да внесем и ще внесем проектокабинет ”.

По повод завъртялата се в медийното пространство информация, че в границите на неделния ден да се водили диалози сред водачите на " Продължаваме промяната - Демократична България " Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов Желязков бе безапелационен, че такива срещи са се „ водили през вчерашния ден, водят се през днешния ден, ще се водят и на следващия ден ”. „ Това са напълно естествени политически съвещания ”.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР