В проекта за бюджет за 2022 г. е планиран лимит

...
В проекта за бюджет за 2022 г. е планиран лимит
Коментари Харесай

МФ залага 10 милиарда нов дълг за 2022 г., харчи ги за социални плащания и за бизнеса |

В плана за бюджет за 2022 година е плануван предел от 10 милиарда лв. за нов държавен дълг, осведоми Министерството на финансите.

Те ще бъдат изхарчени за рефинансиране на остарял дълг и финансиране на планувания бюджетен недостиг през 2022 година, който е обвързван с реализиране на политики в обществената сфера, възобновяване и развиването на бизнеса. Останалата част ще се употребява за набирането на запас за застраховане на директните заплащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Република България, прецизират от МФ.

Оттам прецизират, че през интервала януари-ноември 2021 година са извършени 11 аукциона за продажба на държавни скъпи бумаги (ДЦК), посредством които е обезпечено брутно вътрешно дългово финансиране в общ размер от 3,8 милиарда лева, което съставлява осъществяване от 84,4 % от съществуващия в Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година предел от 4,5 милиарда лева

През годината не са издадени облигации на интернационалните финансови пазари. През декември не се чака вдишване на нов държавен дълг, пишат оттова.

В осъществяване на условията на Закона за обществените финанси Министерството на финансите ще съблюдава периодите, които са планувани за разискване на плана за бюджет 2022 година и ще го показа на 47-то Народно заседание. Законът е планувал периоди и механизми за разискване и внасяне на ремонти, които да дадат опция за реализиране на политиките на новото постоянно държавно управление.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР