В проекта за актуализация на бюджета има предвидени 30 млн.

...
В проекта за актуализация на бюджета има предвидени 30 млн.
Коментари Харесай

30 млн. лв. за българските авиокомпании предвидени в актуализацията на бюджета

В плана за актуализация на бюджета има планувани 30 млн. лева за компенсиране на българските самолетни компании поради пандемичната рецесия. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Георги Тодоров при чуването си в Народното събрание за концесията на Летище София. 

По думите му, до 10 години ще се възвърне пътникопотокът на Летище София спрямо равнищата от 2019 г.  " Различните отзиви са, че може би ще се върнат в един 10-годишен интервал след 2019-а година. Така че равнищата, във връзка с обслужени пасажери от 2019 година, ще се възстановят в интервал сред 2024-2029 година ", прогнозира служебният министър на превоза. 

" Летище София като комерсиално сдружение е изгубило своята функционалност, не е летищен оператор, само че има избрани активи и средства, с които може да се подкрепи държавният бюджет ", уточни в отговор на въпрос на Движение за права и свободи министърът. За задачата той е предложил вливане на Летище София в Летище Пловдив ЕАД, което е 100 % държавна благосъстоятелност.

Според него по този начин ще се обезпечат средства за развиване на пловдивското летище като летищен оператор и ще се попречва опцията за прахосване на средствата, които са налични все още в Летище София ЕАД. По думите му, обаче, по никакъв метод развиването на Летище Пловдив не е обвързвано със закупуването на активи или други рапоредителни покупко-продажби за някакво имагинерно частно сдружение.

" Процедурата по желание на концесионер на летище София е завършила. Тя е била предмет на правосъдно обжалване. Потвърдена е както от Комисията за защита на конкуренцията, по този начин и от Върховен административен съд. Концесионният контракт е подписан през юли предходната година. Концесионер е сдружението " СофКънект АД ". Страните по контракта са изпълнили всички предварителни условия и концесионерът е поел ефикасното ръководство на летището през април тази година. Концесионерът е платил първичното концесионно заплащане в размер на 281 210 535 евро без Данък добавена стойност. Средствата са постъпили непосредствено в държавния бюджет ", съобщи от парламентарната естрада служебният министър на превоза Георги Тодоров. 

На въпрос на " Демократична България " за отлагането на концесионната такса, министърът на транспорта обясни, че през октомври м.г. концесионерът е изискал изменение в концесионния контракт поради пандемията. " Възложен е разбор на Световната банка да прегледа настояванията на концесионера за отсрочване на първите 10 години на концесионното заплащане за последните 10 години. Световната банка е открила, че с цел да се възвърне салдото на концесията, намира този вид за най-удачен ", уточни министърът.

" Факт е, че във връзка с летищата в Бургас и Варна отлагането е година за година. Но в случай че тръгнем да ревизираме този анекс, ще има повече неподходящи последствия, в сравнение с в случай че се съобразим с него. Българската страна е получила в началото концесионно заплащане от 660 млн лева, заложено е повишение на капиталовата стратегия, която включва създаване на Терминал 3, а вероятно с повишаване в бъдеще на трафика - и на нова писта за политане и кацане ", сподели още Георги Тодоров. 

Летищните такси не са само и единствено в прерогативите на летищния оператор, по процедура до края на август всяка година операторът би трябвало да направи съвет с всички ползватели на летищните услуги, с цел да разясняват предлаганите летищни такси, отговори Георги Тодоров на " Изправи се БГ!Ние идваме! ". Те се одобряват на база общо решение на ползвателите на тези услуги.

България сега има пет летища за интернационалните полети, наред с това има дребни летища с комерсиална цел, тъй че изгражданото на ново летище е стопански голословно, уточни той в отговор на различен въпрос. 

На среща с концесионера Тодоров е декларирал, че българската страна няма да прави компромис с сигурността на полетите, затова е предоставена ревизия на пистите, има непрекъснат мониторинг на дейностите. Георги Тодоров изрази незадоволеност от положението сега на санитарните възли и местата за хранене на летището. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР