В проект се предлага имунизациите срещу грип да могат да

...
В проект се предлага имунизациите срещу грип да могат да
Коментари Харесай

МЗ предлага промени в имунизацията: Ваксинираме се срещу грип през целия епидемичен сезон

В план се предлага имунизациите против грип да могат да се извършат по време на целия епидемиологичен сезон. Проектът за смяна в наредбата за имунизациите е оповестен на интернет страницата на Министерството на здравеопазването за едномесечно публично разискване. Досега специалистите препоръчваха имунизирането против грип да се прави преди грипния сезон - есен-зима, с цел да има опция организмът да сътвори отбрана против избрани грипни варианти.
Още по темата
В плана се предлага и рекомендация за ваксиниране на лица на и над шестмесечна възраст , според от показанията на съответния лекарствен артикул за дейна имунизация за предварителна защита на болестта COVID-19, породено от вируса SARS-CoV-2.

Поради допълнение на късите характерности на прилаганите лекарствени артикули в страната против варицела и морбили в плана се предлага указване на ред за схемите за използване на имунизациите против морбили и варицела като постекспозиционна профилактика.

Предвижда се основаване на Национален експертен съвет по имунизации като съвещателен орган, който ще проучва осъществяването на дейностите по имунопрофилактиката в страната и ще предлага ограничения за повишение на имунизационния обсег и възстановяване на надзора на имунопрофилактиката. Съветът ще изготвя оферти за политики за имунизация - целесъобразни и целеви имунизации, като от време на време и при нужда ще предлага научни рекомендации за използването на вида ваксини за обособените възрастови групи за имунизациите, които са предмет на наредбата.

Националният експертен съвет по имунизации ще разисква въпросите, отнасящи се до имунопрофилактиката на ваксинопредотвратимите заразни заболявания като при нужда ще може да предлага въвеждане на нови антигени за наложителни, целеви и целесъобразни имунизации и схеми за използване на съответните ваксини. При смяна в скица на приложение или възрастови групи, както и при въвеждане на нов антиген в Имунизационния календар на България, съветът ще предлага на министъра на опазването на здравето вида на имунизациите , които следва да се обезпечат за неговото осъществяване за интервал до три години, съгласно броя на подлежащите лица по възрастови групи и броя на приемите от дадена ваксина, е посочено още в плана.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР