В проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба

...
В проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба
Коментари Харесай

Пуснаха за обществено обсъждане нови правила за работа на аптеките

В план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 28 от 2008 година за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените артикули се оферират промени, съгласно които всички аптеки ще работят по Правила за добра фармацевтична процедура.

Проектът е оповестен за 14-дневно публично разискване на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. Досега тези наложителни условия се изпълняваха единствено от аптеките към лечебните заведения.

Предлагат се промени, с които да се облекчи процедурата по приемане на позволение за търговия на дребно с медикаменти, както и за приемане на позволение за откриване на аптека към лечебните заведения за облекчаване на личните потребности. С това се цели по-бързо и дейно обслужване на заявителите на посочените действия, което ще докара до понижаване на административната тежест за тях, се показва в претекстовете към плана.

С предлаганите промени се планува понижаване на административната тежест посредством отпадане на нуждата Българският фармацевтичен съюз да издава хартиени документи за засвидетелствуване на участие на магистър-фармацевт.

В новите текстове се предлага и да отпаднат разпореждания, засягащи пакетирането, запечатването и описването на лекарствени артикули, предопределени за редовно лекуване на злокачествени болести, от личния състав, работещ в аптеката на лечебните заведения.

Целта на препоръчаната смяна е да се подсигурява сигурността и здравето на всички, които имат допир с посочения тип лекарствени артикули, защото те са източник на нараснала заплаха от заразяване и са канцерогенни, мутагенни и повлияващи репродуктивната дарба, се добавя още в претекстовете към препоръчаните промени.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР