В продължило близо пет часа изслушване на съвместно заседание на

...
В продължило близо пет часа изслушване на съвместно заседание на
Коментари Харесай

Зукърбърг готов за регулация, намекна и за платената версия на Фейсбук

В траяло близо пет часа чуване на взаимно съвещание на комисиите за търговията и юридическите въпроси на Сената на Съединени американски щати 33-годишният милиардер Марк Зукърбърг в детайли отговаряше на въпросите на сенаторите, някои от които посочваха незапознатост с софтуерните аспекти на дебата, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

"Ние не продаваме данни ", съобщи той неколкократно и отхвърли компанията му да е средство за следене на хората в интернет.

Според сенаторите основаната през 2004 година обществена мрежа не е съумяла да отбрани персоналните данни на потребителите си и е позволила политически операции. Полемиката шумно се разрасна в средата на март с експлоадирането на абсурда с компанията "Кеймбридж Аналитика ".

Данните на към 87 милиона консуматори се озоваха в ръцете на английската компания за разбор на данни преди Facebook да стартира да вкарва ограничавания през 2014 година След това компанията е работила за предизборния екип на Доналд Тръмп в акцията за президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

"Не преценихме задоволително добре отговорностите си и това бе огромна неточност. Това бе моя неточност и се оправдавам за нея. Днес е явно, че не сме създали задоволително, с цел да попречим тези принадлежности да бъдат употребявани недобросъвестно ", добави шефът на Facebook, който бе заменил обичайна си сива тениска с мрачен костюм и небесносиня вратовръзка.

Компанията с над 2 милиарда консуматори е също упрекната, че е послужила като инструмент за дезинформация и политическа операция, осъществени съгласно американското разузнаване от Кремъл за да улесни избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати. Москва отхвърля тези обвинявания.

Зукърбърг съобщи, че Facebook е замесен в "надпревара във въоръжаването в Русия против хора, чиято работа е да експлоатират нашите системи и други системи в интернет ".

"След изборите от 2016 година нашият приоритет беше да защитим честността на други избори по света ", сподели той.

Зукърбърг също по този начин удостовери, че Facebook спомага в следствието на специфичния прокурор Робърт Мълър за съветската интервенция в изборите в Съединени американски щати, без да посочи по какъв метод. Някои сенатори обявиха, че са решени да одобряват нормативни актове за по-добър надзор на Facebook и интернет фирмите изобщо.

"Ако Facebook и другите обществени мрежи не решат или не пожелаят да решат казуса с намесата в персоналния живот, ще го създадем ние в Конгреса ", предизвести сенаторът демократ от Флорида Бил Нелсън.

Марк Зукърбърг съобщи, че ще поддържа регулация, "ако е добра ". Той също по този начин увери, че Facebook постоянно ще има безвъзмездна версия и изрази мнение, че компанията му не е монополист.

Преди началото на чуването в Сената Facebook разгласи хонорари за сигнали за корист с персонални данни от външни приложения.

От понеделник Facebook стартира да уведомява потребителите си, чиито персонални данни може да са попаднали у "Кеймбридж Аналитика ". Компанията също по този начин ще ревизира самоличността на хората и организациите, които пускат предизборни или политически послания, ще обясни параметрите за дискретност и ще сътрудничи на създателите на самостоятелни проучвания за въздействието й в изборите и демокрацията.

Зукърбърг съобщи, че Facebook няма по какъв начин да разбере дали задгранични жители пускат политически реклами през американски фиктивни компании, съобщи Ройтерс.

Той съобщи още, че по принцип би подкрепил американски закон да се желае позволение от потребителите преди да се употребяват техни данни. Зукърбърт обаче означи, че сходен нормативен акт би трябвало да се дефинира доста тъкмо и сподели, че чака с неспокойствие бъдещи разисквания по въпроса. Той съобщи, че по-строги регулации може да затруднят старта на дребни компании.

Шефът на Facebook увери, че компанията му си сътрудничи с държавното управление на Съединени американски щати единствено при непосредствена опасност от нанасяне на щета или в случай че бъде задължена по законов път. Зукърбърг предизвести, че китайските интернет компании са стратегическа и конкурентоспособна опасност за Съединени американски щати.

Засега Facebook твърди, че не следи значителен спад в потребителската интензивност, нито финансови последствия, макар появяването на придвижване, което приканва потребителите да изоставен тази обществена мрежа и безпокойствата на някои рекламодатели.

Акциите на Facebook изгубиха близо 15% на Уолстрийт след разкриването на случая с "Кеймбридж Аналитика ". Снощи обаче акциите на компанията означиха повишаване от 4,5% до 165,04 $ на акция - най-голямото им покачване от близо две години, отбелязва Асошиейтед прес. След чуването в Сената през днешния ден Зукърбърг ще даде показания и в Камарата на представителите.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР